Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel objavio je u svom internetskom izdanju u utorak opširnu analizu prvih 100 dana rada hrvatske vlade zaključivši kako ovo razdoblje karakterizira porast nacionalizma i pritisaka na medije, pri čemu je posebice apostrofiran ministar kulture Zlatko Hasanbegović.


"Ne prođe ni tjedan, a da ratoborni ministar ne izazove pokoju kontroverzu. Taj povjesničar tako predstavlja primjer nacionalističko-konzervativnog preokreta u zemlji", kaže se na početku analize pod nazivom "Hrvatski nacionalizam: Strah od sljedeće Mađarske", u kojoj se primjećuje da se ovaj preokret "na međunarodnom ali i domaćem planu" prati sa zabrinutošću.

Vezani članci Sjedište Der Spiegela (Foto: Arhiva/AFP) Njemački Spiegel razotkrio vlastitog nagrađivanog novinara koji je lažirao najmanje 14 priča Miroslav Polovanec na svom OPG-u (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Dan nakon šovinističkog ispada Polovanec se ispričao: ''Izjava je izvučena iz konteksta'', odgovorio mu Hasanbegović

Autor navodi kako je nedavno i sama hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja pripada "umjereno nacionalističkom bloku", upozorila na opasnost od dovođenja antifašističkih temelja Hrvatske u pitanje.

No pred novim državnim vodstvom, pri čemu autor kao prave vladare u zemlji navodi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i "čelnike" MOST-a, stoje veliki problemi poput prezaduženosti, nekonkurentnog gospodarstva, prevelike javne uprave i treće po redu najviše stopu nezaposlenosti u Europskoj uniji od 15 posto.

"No umjesto reformi nova vlast se do sada bavila ideološkim borbama s desne fronte i ugnjetavanjem medija", kaže se u članku autore Kene Versecka, slobodnog novinara koji za više njemačkih medija izvješćuje o stanju u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Posebnu pozornost autor, na dan slobode medija, posvećuje odnosima nove vlasti i medija u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na promjene na HRT-u.

"Javni servis je doduše preglomazan i protkan korupcijom i kao takav žudi za promjenama. No novim vlastodršcima je očito stalo do povoljnog izvještavanja", kaže se u članku.

Analiza Der Spiegela je objavljena u nizu sa sličnim analizama koje se bave porastom nacionalizama na istoku Europe. (Hina)