Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Del Ponte hoće pritisak na Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU mora nastaviti provoditi pritisak na Srbiju i ne bi smjela potpisati SSP s Beogradom jer u protivnom bjegunac Ratko Mladić neće biti uhićen, kazala je danas u Den Haagu Carla del Ponte i upozorila da Haški sud ne smije biti zatvoren dok ne bude sudio glavnim optuženicima Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Carla del Ponte održala je posljednju konferenciju za novinare u svojstvu glavne haške tužiteljice u kojoj se, pred velikim brojem novinara, osvrnula na svoj osmogodišnji mandat a govorila je i o svojim budućim planovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju

"Iz iskustva znam da Beograd bez pritiska ne djeluje i zato je važno da se pritisak nastavi. Ako potpišu SSP, Mladić neće biti uhićen", rekla Del Ponte.

Ponovila je svoje razočaranje činjenicom da bivši vojni i politički čelnik bosanskih Srba Mladić i Radovan Karadžić još uvijek nisu uhićeni, ali i svoje duboko uvjerenje da će oni biti izvedeni pred lice pravde.

"ICTY ne smije zatvoriti svoja vrata bez njih", istaknula je,
dodajući kako se nada da će Vijeće sigurnosti UN-a donijeti odluku o nezatvaranju Suda bez Karadžića i Mladića.

Karadžić i Mladić, nastavila je, slobodno su se kretali u Republici Srpskoj od 1995. do 1997/98., a nakon toga su se sakrili u Srbiji. Tužiteljstvo, kazala je, posjeduje fotografiju Mladića koji je 2002. bio na vjenčanju u jednom beogradskom restoranu, a podatke o njegovu kasnijem kretanju dobivene su od svjedoka.

Carla del Ponte, čiji mandat završava 31. prosinca, u veljači će
preuzeti svoju novu dužnost švicarske veleposlanice u Argentini, a najavila je da bi se nakon tri godine mogla vratiti u međunarodno pravosuđe.

"Ostavljam si vrata otvorena da se nakon tri godine vratim u
međunarodno pravosuđe", kazala je ne precizirajući o kakvom bi se poslu moglo raditi.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome je li se Ante Gotovina sam predao ili je bio uhićen, Del Ponte je odgovorila da je "apsolutno bio uhićen".

Del Ponte je zahvalila svim svojim suradnicima, ICTY-u, institucijama EU-a, UN-a i SAD-a, te posebice i novinarima koji su, kako je kazala, "odigrali ključnu ulogu za vrijeme rata, tijekom suđenja kao svjedoci i danas kada izvještavate o suđenjima.

"Puno smo postigli u proteklih osam godina i uspjeli izvršiti mandat koji nam je bio povjeren i izvesti pred lice pravde veliki broj zločinaca", ocijenila je Del Ponte.

Prema njezinu mišljenju, suđenja bi bila brža i učinkovitija kada bi predstavljanja dokaza zločina bila kraća, a trebalo bi, kako je kazala, ukinuti i unakrsna ispitivanja žrtava, poboljšati zaštitu svjedoka.

"Ne razumijem neobično praksu puštanja pritvorenika na privremenu slobodu to dobivaju kao božićni poklon, a to je nešto što žrtve ne razumiju", kazala je u kritici upućenoj Sudu.

Kada Sud zatvori svoja vrata, bit će mnogo onih kojima neće biti suđeno i to je važna zadaća koja će biti povjerena nacionalnim sudovima, dodala je.

Rezimirajući svoj mandat, Del Ponte je istaknula da je danas Sud puno učinkovitiji, te da je u proteklih osam godina obavljen veliki posao, a kao jedan od svojih najvećih uspjeha istaknula je dokaz da je počinjen genocid u Srebrenici te činjenicu da je silovanje postalo zločin protiv čovječnosti.

"Danas više nije pitanje hoće li ratni zločinci biti izvedeni pred
lice pravde, nego kada će se to dogoditi", zaključila je.

Carlu del Ponte na mjestu glavne tužiteljice zamijenit će Belgijanac Serge Brammertz s kojim je, kako je rekla, razgovarala i dala mu savjete o kojima nije željela javno govoriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene