Sebastian Kurz
Sebastian Kurz Foto: Afp

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima favoriziranje u anketama. Iako Kurz odbacuje sve optužbe, u subotu je ipak podnio ostavku.


Prema istražiteljima, postoji sumnja da su se agencijama za ispitivanje javnog mnijenja novcem ministarstva financija plaćale "isključivo stranački motivirane, ponekad namještene ankete" u Kurzovom interesu. Također, javnim novcem se plaćalo oglašavanje u jednom mediju. OeVP i osumnjičeni medij niječu optužbe. Sve se to navodno dogodilo 2017. 

Prije nego je postao najmlađi kancelar, bio je ministar vanjskih poslova, također najmlađi u Europi. Zvali su ga mladim lavom europske diplomacije, a smatralo ga se najzaslužnijim za zatvaranje tzv. Balkanske migrantske rute. Govorio je da među migrantima ima i onih koji ne bježe od rata, te da preferiraju zapadne zemlje.

Protiv Kurza se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

''Potpuno je jasno da netko poput Kurza više ne može obavljati javnu funkciju'', rekla je u petak predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer. Dodala je da će nastavak koalicije s OeVP-om biti moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju.

Vjeruje se da su se razmatrali pregovori o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe).

Sebastian Kurz podnio ostavku Sebastian Kurz podnio ostavku: ''Moja zemlja mi je važnija od mene"

Slika nije dostupna Sebastian Kurz traži pravedniju raspodjelu cjepiva: "Stvaramo građane drugog reda unutar EU-a"

Idući tjedan trebala je biti održana izvanredna sjednica austrijskog parlamenta oko pokretanja procesa iskazivanja povjerenja austrijskom kancelaru. Dan prije ostavke, Kurz je rekao da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju