Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORUPCIJSKI SKANDAL

Pod istragom zbog mita: Policija pretražila ured austrijskog kancelara Kurza i prostorije njegove stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz službene prostorije vladajuće austrijske stranke, policija je u srijedu pretražila i ured austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, ali i prostorije Ministarstva financija Austrije. Osim Kurza, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni tajnik Ministarstva financija Thomas Schmid, kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i njegovoj stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Prema navodima istražitelja, sumnja se da su se agencijama za ispitivanje javnog mnijenja novem ministarstva financija plaćale "isključivo stranački motivirane, ponekad namještene ankete" u Kurzovu interesu.

Osim toga, javnim novem plaćalo se oglašavanje u jednom mediju.

OeVP i osumnjičeni medij opovrgnuli su optužbe.

List Der Standard objavio je ranije da je ugovor o oglašavanju i suradnji bio vrijedan 1.3 milijuna eura.

Austrijska policija u srijedu rano ujutro pretražila je uredske prostorije Austrijske narodne stranke (OVP), kao i ured kancelara Sebastiana Kurza zbog sumnje u koruptivne aktivnosti.

U poslijepodnevnim satima antikorupcijski istražitelji objavili su kako je Kurz pod istragom zbog davanja mita.

Prema informacijama austrijskog lista Der Standard, policija je pretražila prostorije stranke u Beču, a istražitelji su u sjedište ušli s nalogom za pretragu, ispisanim na nekoliko stotina stranica.

"Riječ je optužbama zbog mita i korupcije. Bit optužbi odnosi se na istraživanja koja su objavljena u medijima i tiču se malverzacija u Ministarstvu financija Austrije", navodi se.

Uz službene prostorije vladajuće austrijske stranke, policija je pretražila i ured kancelara Sebastiana Kurza, ali i prostorije Ministarstva financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krak afere Ibizagate Pokrenuta istraga protiv Kurza, on odbacio mogućnost ostavke: "

Osim Sebastiana Kurza, u fokusu istrage su i njegovi najbliži savjetnici kao što je Stefan Steiner, službenik za medije Gerald Fleischmann, generalni tajnik Ministarstva financija Thomas Schmid, kao i bivša ministrica Sophie Karmasin.

"Tužiteljstvo i policija istražuju sporazume o suradnji i oglašavanju u medijima u ukupnom iznosu većem od 1,3 milijuna eura", navodi Der Standard.

Nakon pretrage, oglasili su se i iz Austrijske narodne stranke (OVP) te naveli kako su optužbe protiv austrijskog kancelara i drugih u ovom slučaju potpuno neutemeljene.

"Lažne optužbe koje su još ranije izrečene protiv Kurza, Prolla, Gernota Blumela, Hartiwga Logera i Bernharda Bonellija pokazale su se kao neutemeljene, a sada se slučaj gradi na navodima koji se vežu za događaje od prije pet godina. To se uvijek radi s istim ciljem - da se diskreditiraju OVP i Sebastian Kurz", navodi se u priopćenju.

Austrijsko državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal (WKStA) u svibnju ove godine pokrenulo je istragu protiv kancelara Sebastiana Kurza i šefa njegova ureda Bernharda Bonellija zbog navodnog davanja lažnih izjava pred istražnom komisijom oko afere “Ibiza”.

Govoreći o tome pred članovima kabineta, Kurz je odbacio mogućnost ostavke.

“Želim nastaviti rad, a isto vrijedi i za šefa mog ureda”, rekao je Kurz tada.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, kazao je kako je malo vjerojatno da će doći do osuđujuće presude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene