Je li na pomolu nova financijska kriza i koliko će ovu ozbiljnu ekonomsku situaciju osjetiti Europa, time i Hrvatska, komentirao je ekonomski analitičar i bivši savjetnik HNB-a Damir Novotny za Dnevnik Nove TV.

Galerija


Koliko je ozbiljna situacija u Turskoj?

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer Plenković najavio da se uskoro zatvaraju trgovine, kafići, restorani, teretane, kina... ''Molim građane da shvate ozbiljnost situacije'' Prijeti li nam nova migrantska kriza? - 5 Jačanje pritiska: Iz kojih sve zemalja dolaze migranti i koliko je doista čvrsta istočna granica Hrvatske?

"Kriza je ozbiljna zato što već desetak godina, od one velike financijske krize iz 2008. godine, Turska se ne može oporaviti. Turska je iskoristila jeftin novac iz Amerike, privatan sektor se zaduživao Americi pa je vanjski dug, u kojem dominira privatni sektor, prešao 250 milijardi dolara i sankcije koje uvodi Trump protiv Turske su zaoštrile situaciju na financijskom tržištu, lira je pala", kazao je Novotny.

Je li recesija neminovna?

"Je. Oni se od 2008. godine nisu stabilizirali. Njihov se izvoz temeljio na jeftinim prerađivačkim proizvodima ali i metalima, prije svega, aluminiju koji je išao u SAD. Trump uvodi carine na takve proizvode pa je izvoz naglo pao, deficit vanjskog računa porastao, a njihova vlada nije napravila ono što je morala napraviti pa se kriza produbljuje", dodao je.

Kakva je opasnost za Europu?

"Opasnost za Europu nije tako velika, ona je ograničena. Tu se radi o odnosima s SAD-om, kao glavnom vanjskotrgovinskom partneru u zapadnom svijetu. Nekoliko zemalja koje intenzivno trguju s Turskom, poput Italije ali i neke zemlje čije su banke eksponirane u turskoj ekonomiji, poput francuskih banaka koje imaju velika potraživanja prema turskim bankama, one bi mogle biti ugrožene. Hrvatska nema takve intenzivne odnose s Turskom, imamo nekoliko turskih ulagača u turizmu, ali velikih trgovinskih odnosa niti financijskih odnosa nemamo tako da se tu ne treba bojati", kazao je ekonomski analitičar i bivši savjetnik HNB-a Damir Novotny.

Što se tiče turizma u Hrvatskoj?

"Što se tiče turizma, tu bi se moglo dogoditi tek sljedeće godine velika kriza, odnosno veliki negativan utjecaj na hrvatski turizam zbog toga što su cijene, zbog devalvacije, naglo pale pa bi Turska mogla dobiti novi val turista koji bi, umjesto u Hrvatsku, otišli u Tursku", zaključio je Novotny. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr