Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prenosi se teško, ali...

U Europi upaljen crveni alarm zbog majmunskih boginja: "Pripremite strategiju cijepljenja!"

Majmunske boginje
Majmunske boginje Foto: Guliver image
Europskim zemljama bit će rečeno da pripreme plan cijepljenja za borbu protiv rastuće epidemije majmunskih boginja. SAD kupuje velike zalihe cjepiva protiv velikih boginja koje je učinkovito i protiv majmunskih boginja.

Svjetska zdravstvena organizacija održala je izvanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Epidemija hripavca Epidemija Hripavac se rapidno širi! Redovi za testiranje sve dulji: "To je malo zeznuta bolest jer počne vrlo bezazleno, a onda se pojačava"

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrdili su u subotu Švicarska i Izrael.

Daily Mail piše kako je Europa podigla razinu uzbune na crveno, a da su šefovi zdravstvenih organizacija EU-a preporučili da se pripremi strategija cjepljenja poput one protiv koronavirusa. Također Daily Mail piše da se upozorava i na mogućnost restrikcija oko putovanja poput onih tijekom koronakrize.

Europskim će zemljama biti rečeno da pripreme plan cijepljenja za borbu protiv rastuće epidemije majmunskih boginja. Cjepivo protiv ove virusne infekcije ne postoji, ali postoji cjepivo protiv velikih boginja koje je učinkovito i protiv ove bolesti i to do 85 posto. 

Stručnjaci upozoravaju i na mogućnost restrikcija oko putovanja, kako bi se kontroliralo širenje bolesti. Cjepivo protiv velikih boginja Imvanex, kojeg proizvodi Bavarian Nordic sa sjedištem u Danskoj, nije odobreno za uporabu protiv majmunskih boginja u Europi i Velikoj Britaniji.

To je cjepivo za velike boginje dobilo dozvolu 2013. godine, dok je SAD dao dozvolu za uporabu tog cjepiva 2019. godine. Nema dostupnih podataka o tome koliko je sigurno za imunokompromitirane osobe ili mlađe skupine s najvećim rizikom od zaraze. 

Analiza koristi i rizika cjepiva

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) rekao je da bi zemlje trebale provesti analizu rizika i koristi za svaki kontakt prije nego što odluče hoće li ih cijepiti. SAD već sada stvara zalihe ovog cjepiva, naručujući 13 milijuna doza za 299 milijuna dolara, javlja Daily Mail. 

Bavarian Nordic je priopćio kako bilježi veliki interes za svoje cjepivo protiv velikih boginja. WHO-a je do subote obaviješten o stotinjak slučajeva zaraze, a brojke će vjerojatno biti i veće. 

Pod lupom se nedavno našao Festival ponosa Gran Canarian koji se održao prošli tjedan, a nakon što je povezan s velikim brojem slučajeva majmunskih boginja u Madridu, Italiji i Tenerifeima.

U Belgiji su tri slučaja povezana s velikim fetiš festivalom u Antwerpenu, koji je trajao od 5. do 8. svibnja, piše Daily Mail. 

UN osuđuje homofobno izvještavanje, nakon što je potvrđeno da su većina zaraženih pripadnici LGBT populacije.

U Ujedinjenom Kraljevstvu do petka je bilo 20 slučajeva majmunskih boginja, ali dr. Susan Hopkins, glavna medicinska savjetnica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost, rekla je da dužnosnici otkrivaju više slučajeva "na dnevnoj bazi".

Jedan od slučajeva navodno je malo dijete koje je na intenzivnoj njezi u londonskoj bolnici, objavio je Sunday Telegraph.

Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma je oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri tjedna.

Riječ je o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim, upozoravaju stručnjaci. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene