Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje šestorici pripadnika bivše JNA, zbog ratnog zločina zlostavljanja i mučenja zatvorenika iz Hrvatske u logoru Morinj u Crnoj Gori bit će ponovljeno na višem sudu u Podgorici.


Objavio je to podgorički neovisni dnevnik Vijesti, pozivajući se na izjave odvjetnika. Prvostupanjsku presudu toga suda u ukinuo je prizivni sud Crne Gore i predmet vratio na ponovni postupak.

Vezani članci Ovčara Ratni zločin na Ovčari: U velikoj akciji policije privedeni i sudionici zloglasnog špalira? Slika nije dostupna Crna Gora: Šestorica kriva za zločin u Morinju

Šestorica pripadnika bivše Jugoslavenske Narodne Armije (JNA) osuđena su sredinom svibnja ove godine za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na ukupno 16,5 godina zatvora. U obrazloženju presude bilo je navedeno da je 'nesumnjivo utvrđeno, analizom svih dokaza, da su optuženi počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika'.

>> Osuđeni za ratni zločin u Morinju na slobodi

Za jednim izdana tjeralica

Mlađen M. Govedaraca je osuđen na dvije godine, Zlatko I. Tarle na godinu i pol, Ivo M. Gojnić na dvije i pol, Špiro Lučić na tri i pol, Boro M. Gligić na tri godine i Ivo D. Menzalin na četiri godine zatvora. Menzalin je u bijegu i za njim je izdana tjeralica. Ostalima je nakon izricanja presude ukinut pritvor u kojemu su se do tada nalazili.

Prema optužnici, osuđeni su od 3. listopada 1991. godine do 18. kolovoza 1992. godine, za vrijeme rata u Hrtvatskoj, u logoru Morinj u Boki Kotorskoj 'kršili pravila međunarodnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima'.

Oni su, navodi se u optužnici, 'naređivali i mučili, nečovječno postupali, te nanosili velike patnje ratnim zarobljenicima i civilima koji su dovođeni s dubrovačkog ratišta'. (Hina)