Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleko ispred protukandidata

Prve projekcije: Đukanović vjerojatni pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Crna Gora na sedmim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović favorit (Foto: AFP)
Crna Gora na sedmim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović favorit (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Crna Gora na sedmim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović favorit (Foto: AFP) Crna Gora na sedmim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović favorit (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Milo Đukanović vjerojatni je pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, pokazuju prve projekcije objavljene u nedjelju navečer. Po projekcijama nevladinog Centra za nadzor i istraživanje (CeMI) Đukanović bi mogao dobiti 53,5 posto glasova, čime je daleko ispred svog glavnog protukandidata Mladena Bojanića koji može očekivati 34,1 posto.

Crna Gora bira novog predsjednika. Više od pola milijuna građana bira jednog od sedam kandidata. Među njima je i bivši predsjednik Milo Đukanović. Birališta u Crnoj Gori zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a prvi rezultati predsjedničkih izbora bit će poznati kasnije tijekom večeri. Jedan sat prije zatvaranja biračkih mjesta izlaznost je bila 54,8 posto, što je nekoliko postotnih bodova manje nego prije pet godina.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Milo Đukanović Na čelu od 1998. godine Potez nakon poraza na izborima: Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

Za birače u Crnoj Gori ovi predsjednički izbori, čini se, izbori su o ulasku u Europsku uniju.

Ulazak Crne Gore u Europsku uniju podržava i predsjednički kandidat Milo Đukanović, kojem ankete daju prednost.

Predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalist je već desetljećima na čelu Crne Gore, jednom je bio predsjednik, a čak šest puta premijer.

„Vjerujem da je ovo jedno dobro iskustvo i vjerujem da iz njega dobijamo potvrdu da se crna gora veoma postojano kreće putem usvajanja europskih demokratskih standarda“, poručio je Đukanović.

Prva kandidatkinja u povijesti

Ulasku Crne Gore u Europsku uniju protivi se predsjednički kandidat Mladen Bojanić, koji zagovara pojačavanje odnosa s Rusijom. Kao i ostali kandidati, Đukanoviću predbacuje ranije optužbe vezane za korupciju, nepotizam i povezanost s organiziranim kriminalom.

„Nisu slobodni, ni fer izbori, ni ovi a ni tko zna koliko već unazad nisu bili ni slobodni ni fer, ali u svakom slučaju očekujem da to nije dovoljno Đukanoviću da pobijedi“, kaže kandidat za predsjednika Crne Gore.

Hrvati u Crnoj Gori mogu se osjećati sigurno jedino ako je Crna Gora na istoj strani s Hrvatskom - u Europskoj uniji, poručuju iz Hrvatske građanske inicijative.

„Nitko od Hrvata u Crnoj Gori neće glasovati za nekoga tko se zalaže za poništenje neovisnosti Crne Gore, nekoga tko je za savez s Rusijom.Za očekivati je da će Đukanović pobijediti zato što je opozicija potpuno nejedinstvena, razbijena u više tabora, nemaju program, nemaju cilj“, kaže Marin Čavelić iz Hrvatske građanske inicijative.

Crna Gora prvi put u povijesti ima potencijalnu predsjednicu - Draginju Vukasinović.

Hoće li Đukanoviću biti dovoljan samo prvi krug

Izbore u Crnoj Gori u Podgorici prati reporterka Dnevnika Nove TV  Paula Klaić Saulačić.

"Ove izbore prati oko 2.100 domaćih promatrača, prijavljen je niz nepravilnosti, od problema s identifikacijom birača, do utjecaja na biračkim mjestima. Ovdje nema izlaznih anketa,a prvi neslužbeni rezultati znat će se kasnije večeras. Ono što se zna da je favorit Milo Đukanović, ankete prije samih izbora daju mu 50,6 posto tako da je u stvari najveće pitanje hoće li Đukanović pobjedu izboriti već u ovom prvom krugu, ili će biti potreban drugi.

Ovi izbori su zanimljivi upravo zbog njegovog povratka. Đukanović se povukao s mjesta premijera 2010. godine, kada je rekao kako ostavlja mjesto mladima. No danas se vraća u politiku da bi kaže sačuvao euroatlantski put Crne Gore. On je u svojoj karijeri 7 puta bio premijer Crne Gore, a predsjednik je bio od 1998. do 2002. Crna Gora ima svoj put prema Europi, smatraju kako će uci bez obzira na Srbiju i druge zemlje u okruženju, a spremni su i neke reforme preuzeti od Hrvatske", izvijestila je Klaić Saulačić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene