Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtonosno ludilo

Broj smaknuća u svijetu drastično raste: "U jednom danu pogubljen 81 zatvorenik"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nad gotovo 900 osoba u dvadeset zemalja u 2022. izvršena je smrtna kazna, što je najviše od 2017., upozorio je Amnesty International (AI) u godišnjem izvješću o smrtnoj kazni te je osudio "smrtonosno ludilo" u nekim zemljama.

"Broj pogubljenja u 2022. dosegao je najvišu razinu u posljednjih pet godina, a tomu su najvećim dijelom pridonijele zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike u kojima je zavladalo smrtonosno ludilo", ističe Amnesty International.

Po podacima te organizacije za ljudska prava u 2022. u dvadeset zemalja smrtna kazna izvršena je nad 883 osobe, što je porast od 53 posto u odnosu na godinu prije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pomoć nije stigla Pogubili muškarca zbog kilograma kanabisa: Obitelj do samog kraja molila za pomilovanje

"Strjelovit porast broja smaknuća, u koji nisu uračunate najvjerojatnije tisuće pogubljenih u Kini prošle godine, može se uglavnom pripisati bliskoistočnim i sjevernoafričkim zemljama, u kojima je u 2021. smaknuto 520, a u 2022. čak 825 osoba", navodi AI.

U Saudijskoj Arabiji "samo u jednom danu pogubljen je 81 zatvorenik", rekla je Agnes Callamard, glavna tajnica Amnestyja.

Uz to je optužila Iran da je "u očajničkom pokušaju da uguši narodnu pobunu oduzeo život ljudima koji su se samo koristili svojim pravom na prosvjede". AI ujedno ističe da je ukupni broj ljudi nad kojima je u 2022. izvršena smrtna kazna zapravo znatno veći zbog tajnosti kojom je okruženo izvršenje smrtne kazne u zemljama kao što su Kina, Sjeverna Koreja i Vijetnam.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Parlament usvojio odredbu Zadnja europska država koja je izriče: Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu za veleizdaju

"Premda ne znamo točan broj smaknutih smrtnom kaznom u Kini, ta je zemlja nesumnjivo predvodnik u broju smaknuća", dodaje Amnesty. Iz izvješća ipak probija nota optimizma jer je šest zemalja u 2022. potpuno ili djelomično ukinulo smrtnu kaznu.

Kazahstan, Papua Nova Gvineja, Sijera Leone i Srednjoafrička Republika ukinule su smrtnu kaznu za sva kaznena djela, a Ekvatorska Gvineja i Zambija samo za kaznena djela u građanskom pravu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene