Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usuglasili zajedničku izjavu

Čović, Tihić i Dodik nastavili pregovore o reformama u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici triju najutjecajnijih stranaka u Bosni i Hercegovini koje zastupaju interese Hrvata, Bošnjaka i Srba usuglasili su u ponedjeljak zajedničku izjavu o reformama koje je potrebno provesti u toj zemlji, uključujući moguća načela ustavnih promjena odnosno unutarnji teritorijalni preustroj.

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik na sastanku u Banjoj Luci raspravljali su o načinu provedbe sporazuma o reformama oko kojih su suglasnost postigli još u studenom prošle godine. Čović, Tihić i Dodik zajednički su novinarima predstavili izjavu u kojoj se navodi kako su njihove tri stranke postigle dogovor o 'temeljnim načelima funkcioniranja BiH'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnje nakon izbora BiH: Dodik nudi savezništvo Čoviću, a Tihić Lagumdžiji Slika nije dostupna Mediji optužuju: 'Dragan Čović i Milorad Dodik dijele BiH'

Izjavom je potvrđeno poštivanje suvereniteta BiH kao demokratske i socijalne te decentralizirane države ustrojene na tri razine vlasti. U izjavi je izrijekom spomenuto kako je srednja razina vlasti ustrojena putem četiri teritorijalne jedinice od kojih bi svaka imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast. Dogovorom trojice političkih čelnika utvrđeno je kako bi se status distrikta Brčko trebao definirati ustavnim zakonom kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

Sporno pitanje podjele imovine čiji je titular bila bivša SR BiH riješilo bi se tako što bi se ona podijelila između sadašnje države BiH i njezinih entiteta. Politički čelnici triju najutjecajnijih stranaka potvrdili su i spremnost da podrže provedbu popisa stanovništva BiH uz uvjet da se prije toga osigura svota od 250 milijuna eura koji bi bila namijenjena pomoći prognanicima koji se još uvijek žele vratiti u prijeratne domove.

Moguća provedba dogovora triju političkih stranaka iz BiH još uvijek ovisi o spremnosti drugih stranaka-članica vladajuće koalicije u toj zemlji da takav projekt podupru glasovima njihovih zastupnika u Parlamentu BiH. 'Svi drugi pozvani su sjesti zajedno s nama za stol. Jednako tako pozivam i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da konačno našim dogovorima... daju potporu kao prijedlogu koji bi išao u Parlament', izjavio je Dragan Čović, najavivši novi sastanak političkih čelnika za 23. veljače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene