Obavijesti Pretražite Navigacija
bih na europskom putu

"Podržat ću dokument uz ove dvije izmjene": Čović objavio uvjete za potpis

Dragan Čović
Dragan Čović Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će podržati dokument o kojem su se u nedjelju suglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, uz dvije dopune za koje smatra da bi trebale biti uključene u tekst.

"Predsjednik Dragan Čović će podržati jučerašnju izjavu s dodatkom dvaju malih ispravaka, koji ne bi trebali predstavljati problem za uključivanje u izjavu", navodi se iz krugova bliskih Čoviću. "Istodobno, to bi za nas bilo od iznimne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu”. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović AKTUALNE TEME Milanović: ''Plenković će se svetiti Čoviću. Što se stvarno događa Puljku, ne znam. Naslađuju se nad Tomaševićem''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEKUJE POBJEDU HDZ-A Čović: Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije i na to smo morali odgovoriti

Čelnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka složili su se u nedjelju navečer nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na europskom putu”.

Michel je u nedjelju pozvao čelnike 15 parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine i tri člana predsjedništva. Na sastanak nisu došli Milan Šarović iz SDS-a i Fahrudin Radončić iz SBB-a. Predsjednik HDZ-a BiH, jedine hrvatske stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dragan Čović, koji je doputovao u Bruxelles, nije sudjelovao na sastanku.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OPĆI SABOR HDZ-A Plenković u pet točaka objasnio HDZ-ovcima što želi od njih: ''Ne može vodstvo sve samo…''

Rekao je da je "prije dva, tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva”, rekao je ranije Čović.

Podržat će tekst uz dva ispravka

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: "u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020."

Pročitajte i ovo Charles Michel s čelnicima BiH susret s predsjednikom europskog vijeća Čović i Izetbegović s Michelom: Ubrzati europski put i riješiti izborne prijepore

Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. lipnja 2020. politički sporazum kojim je usuglašen način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promjene Statuta Grada Mostara.

Taj je sporazum omogućio održavanje izbora u Mostaru koji nisu bili održani 12 godina.

U njemu su se potpisnici obvezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na "legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju" konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Pročitajte i ovo Bakir Izetbegović PREDSJEDNIK SDA Izetbegović opleo po Milanoviću: "Svima je jasno kakve stvari taj čovjek govori"

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se "izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli", to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.

Čović je u nedjelju navečer u Bruxellesu u izjavi novinarima izrazio sumnju u uspostavu vlasti nakon izbora s obzirom da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

“Ali, ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage”, kaže Čović.

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda.

To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne Hrvatima i postanu članom hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH broje po 17 članova i hrvatski klub bi bio potpuno blokiran ako Bošnjaci uspiju nametnuti svojih šest zastupnika, jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.

Sudionici sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak su po povratku u BiH iz Bruxellesa istaknuli da nikakav dokument nije potpisan nego da su dali suglasnost na dokument koji je objavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene