Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČLANICA PUSSY RIOTA

Putinova kritičarka s crne liste uspjela je kao u filmu pobjeći iz Rusije: ''Još posve ne razumijem što sam učinila''

Marija Aljohina
Marija Aljohina Foto: Handout / Press service of Tverskoy District Court of Moscow / AFP
Nakon što je Marija Aljohina, istaknuta članica ruskog punk rock sastava/aktivističke skupine Pussy Riot, pobjegla iz Rusije unatoč tome što je bila pod policijskim nadzorom, sada je otkrila i kako joj je to pošlo za rukom.

Marija Aljohina je bila više puta na meti ruskog pravosuđa. U rujnu joj je zabranjeno napuštanje doma nakon što je pozvala na prosvjede za oslobađanje ruskog oporbenog lidera Alekseja Navaljnog, a tijekom prošlih godinu dana uhićivana je više puta i sigurnosne službe su protiv nje podnijele više tužbi te je završila i u kućnom pritvoru.

Iako je bila pod stalnim policijiskim nadzorom, Aljohina je uspjela pobjeći, a za New York Times (NYT) je opisala i kako: ''Još uvijek u potpunosti ne razumijem što sam učinila. Mnogo toga magičnoga se dogodilo prošloga tjedna. Zvuči poput špijunskog romana''.

Kada su vlasti u travnju objavile da će njezin kućni pritvor pretvoriti u zatvorsku kaznu, odlučila je napustiti zemlju. Boravila je u stanu prijatelja iz kojega je izašla prerušena u dostavčjačicu hrane, bez mobitela kako bi izbjegla mogućnost praćenja.

Prijatelj ju je prebacio do granice s Bjelorusijom, no tamo je dvaput odbijena, vjerojatno s obzirom na to da putovnicu, koja joj je oduzeta, nije imala. U međuvremenu je završila i na listi traženih. No, tjedan dana kasnije uspjela je ući u Litvu uz pomoć kolege umjetnika Ragnara Kjartanssona s Islanda, koji joj je nabavio putne dokumente jedne europske države.

Pročitajte i ovo Marija Aljohina ČLANICA PUSSY RIOTA Jedna od najpoznatijih kritičarki Putina pobjegla unatoč policijskom nadzoru
Pročitajte i ovo Pjotr Verzilov tijekom privođenja u Moskvi (Foto: Arhiva/AFP) Uzrok bolesti tek se utvrđuje Ruski aktivist protestne skupine Pussy Riot, žrtva mogućeg trovanja, izašao iz bolnice

Da je pobjegla, ali da ne zna kako, za rusku novinsku agenciju Interfax rekao je njezin odvjetnik Daniil Berman, a njezina partnerica i članica Pussy Riota Ljušja Štein objavila je na Instagramu Aljohinu fotografiju na kojoj je prerušena u dostavljačicu uz komentar: "Jednostavan način da prođete pored policajca na vašim vratima". 

 

 

Aljohina je za NYT komentirala i situaciju u zemlji iz koje je pobjegla: ''Mislim da Rusija više nema pravo ni postojati. I prije su se postavljala pitanja kako je ujedinjena, po kojim vrijednostima je ujedinjena i kamo ide, ali mislim da to sada više nije pitanje''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene