Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BESPLATNI PROJEKT

Zemlja smo mora, rijeka i jezera, ali nismo - nacija plivača: "Statistika je poražavajuća"

Aktualno Galerija Projekt Hrvatska pliva - 1 Projekt Hrvatska pliva - 1 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Hrvatska pliva - 2 Projekt Hrvatska pliva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Projekt Hrvatska pliva - 3 Projekt Hrvatska pliva - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Projekt Hrvatska pliva - 4 Galerija 1/4 >>
Zdravo tijelo čuva i zdrav duh. Iako smo zemlja mora, rijeka i jezera ne možemo se pohvaliti da smo nacija plivača. Zato se provodi projekt "Hrvatska pliva" kako bi se od najranije dobi razvijale plivačke vještine. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

Plivati bi trebali znati svi, a oni koji ne znaju, imaju priliku naučiti. I to besplatno. Jer u Rijeci kreće projekt "Hrvatska pliva". Ove godine tako na razini cijele Hrvatske oko tri tisuće djece može do statusa - plivač početnik

"To je da se dijete održava skromno, nesigurno na površini vode, ali da može samostalno preplivati 25 metara u mirnim i stabilnim uvjetima kakvi vladaju u bazenu. Tu definitivno ne bi bila preporuka da se takvo dijete pusti bez nadzora u more, jezero ili ne daj Bože rijeku", kaže Krešimir Čač, koordinator struke u riječkom PK Primorje.

Krenuti je najbolje u vrtićkoj dobi ili u nižim razredima osnovne škole. "Da se djeca oslobode tog početnog straha od vode koji imaju, a i onda mogu uzastopno slijediti sve naše stupnjeve programa koji djeci daje i znanje i vještine za dalje", kaže Ana Bajok, trenerica plivanja.

A edukacija je i više nego potrebna. Iako smo zemlja mora, rijeka i jezera, brojem plivača ne možemo se pohvaliti.

Pročitajte i ovo Spašavanje na plaži - 1 porazne statistike U dijelovima Hrvatske čak 70 posto djece ne zna plivati: Stručnjakinja otkriva što morate učiniti da biste i službeno bili plivač

Pročitajte i ovo Morski pas, ilustracija poznato turističko odredište Na ovome otoku morski psi najčešće napadaju: "U dva mjeseca jedan turist je ostao bez noge, a još dvojica su sažvakana na komade"

"Više od 50, 60 posto djece čak i u ovom primorskim krajevima u prvom razredu ne zna plivati, a kad kažemo da ne zna plivati, to znači da ne može preplivati 25 metara samostalno, i to neki plivač početnik, a da ne govorimo o nekom plivaču koji se samostalno održava u uvjetima mora, gdje su valovi. Poražavajuća statistika", kaže Marko Strahija, koordinator u PK Primorje.

Na tome treba poraditi jer utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća, te jedan od pet glavnih razloga nesretnih slučajeva u Lijepoj Našoj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene