Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez, koji je u posjetu Rusiji, u četvrtak je rekao da priznaje neovisnost proruskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, koje su se odmetnule od Gruzije, na čemu mu je ruski domaćin zahvalio, javljaju agencije.


Chavez je za posjeta Kremlju ruskome kolegi po dužnosti Dmitriju Medvedevu rekao da će Venezuela 'od danas' te dvije pokrajine smatrati suverenim državama, prenio je Reuters pozivajući se na ruske novinske agencije. 'Od danas mi priznajemo te dvije republike', javio je Interfax. Venezuela time poslije Rusije i Nikaragve postaje treća država u svijetu koja priznaje suverenitet dviju gruzijskih pokrajina. Rusija je njihovu neovisnost priznala poslije rusko-gruzijskog rata u kolovozu 2008., koji je vođen upravo oko kontrole Južne Osetije.

Vezani članci Slika nije dostupna Izvješće EU-a: Gruzija je izazvala rat s Rusijom Slika nije dostupna Južna Osetija traži priznanje poput Kosova

>> Chavez Lukašenku: Ujedinimo se!

'Hvala Hugo, dao si niz ozbiljnih i važnih izjava', rekao je Medvedev, a prenijela agencija AFP. Predsjednik naftom bogate Venezuele u Rusiji završava turneju kojom je obuhvatio nekoliko muslimanskih država i tri bivše države nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i sklopio niz ugovora. U Moskvi se očekuju rusko-venezuelski razgovori o važnim sporazumima u području energetike i vojne suradnje dviju zemalja. Kremlj je u srijedu najavio da se tijekom Chavezova posjeta ne očekuju veći sporazumi o prodaji oružja, ali bi Rusija mogla Venezueli posuditi novac za kupnju vojne opreme.

'Politička anomalija'

Gruzija se pak ironičnim riječima osvrnula na odluku venezuelskog predsjednika Huga Chaveza da prizna njezina separatistička proruska područja Južnu Osetiju i Abhaziju, ocijenivši da je ta odluka 'bez ikakvih važnijih političkih posljedica'. 'Činjenica da sporedni političari poput Chaveza i Daniela Ortege donose takve odluke, pokazuje da imamo posla s političkom anomalijom', izjavio je zamjenik premijera Temour Jakobačvili. 'Ne mislim da to može imati ikakve ozbiljne političke posljedice', dodao je. Uz Rusiju i Nikaragvu predsjednika Ortege Venezuela je treća zemlja u svijetu koja je priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije. (Hina)