Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južna Osetija, proruska separatistička regija Gruzije, zatražila je od Rusije, UN-a i Europske unije da priznaju njezinu neovisnost, kao što se dogodilo Kosovu.


Taj poziv je potvrđen u parlamentu Južne Osetije, čija je neovisnost jednostrano proglašena devedesetih godina prošlog stoljeća, a ne priznaje ju niti jedna zemlja.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije Slika nije dostupna Duma se izjasnila za priznanje Abhazije i Južne Osetije

'Parlament Južne Osetije traži od glavnog tajnika UN-a, ruskog predsjednika i vodstva zemalja Europske unije da priznaju neovisnost republike Južne Osetije', prema priopćenju objavljenom na internet stranici ministarstva informiranja Južne Osetije.

Južna Osetija i Abhazija, dvije separatističke gruzijske regije, upozorile su 17. veljače na dan proglašenja neovisnosti Kosova da će se uskoro obratiti Rusiji i Vijeću sigurnosti UN-a i tražiti priznanje njihovih neovisnosti.

Nakon upozorenja na opasnosti domino učinka s Kosovom, ruske vlasti su isključile priznanje Južne Osetije i Abhazije.

'Predsjednik' Abhazije Sergej Bagapaš rekao je da se njihov parlament priprema slijediti kosovski primjer i to do kraja tjedna.

Te dvije regije su jednostrano proglasile neovisnosti nakon pada Sovjetskog Saveza, 1990. Južna Osetija i 1992. Abhazija.