Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U izvješću koje je EU naručio u prosincu 2008. iznosi se zaključak da je Gruzija 2008. zaratila s Rusijom, ali se osuđuje i Moskva jer je prethodno provokacijama povećala napetost, doznaje se u srijedu od izvora bliskog povjerenstvu koje je napisalo dokument.


'Sukobljene strane dijele odgovornost', rekao je kratko izvor, uoči službene objave izvješća koja se planira tijekom popodneva. Po rezultatima tog izvješća, gruzijske snage su počele sukob u noći sa 7. na 8. kolovoza, kako bi uspostavile nadzor nad pobunjenom pokrajinom Južnom Osetijom, a da se nije mogla dokazati nazočnost ruskih snaga na tom području, dodaje izvor koji nije htio otkriti identitet. Povjerenstvo koje je predvodila iskusna švicarska diplomatkinja Heidi Tagliavini, odbacilo je tako glavni argument gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija. On je tvrdio da je reagirao na pokušaj invazije ruske vojske na gruzijski teritorij preko Južne Osetije.

Vezani članci Slika nije dostupna Gruzija optužuje Moskvu da priprema oružani napad Slika nije dostupna Duma poziva da se razmotri priznanje Abhazije i Južne Osetije

U izvješću istodobno nije pošteđena ni Rusija. U njemu se ocjenjuje da i Moskva nosi dio odgovornosti za sukob zbog toga što je u tjednima i mjesecima prije rata provodila strategiju eskaliranja napetosti u dvjema pobunjenim pokrajinama i oko njih. Također, ruski se odgovor na gruzijski napad ocjenjuje 'nerazmjernim'. Povjerenstvo predbacuje Rusiji što je stanovnicima Abhazije i Južne Osetije dijelila ruske putovnice, što je povećalo napetost s Tbilisijem. (Hina)