Obavijesti Video Pretražite Navigacija
panika u SAD-u

Još jedna osoba umrla zbog kapi za oči, žena koja je izgubila oko tvrdi: "Ovo je razlog"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U SAD-u je umrla četvrta osoba zbog korištenja kapi za oči. Još je 14 osoba oslijepjelo. Jedna žena tužila je proizvođača nakon što je ostala bez oka.

Četvrta osoba umrla je u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se zarazila bakterijom Pseudomonas aeruginosa, otpornom na lijekove, a povezuje se s kapima za oči.

Potvrdio je to američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a s tom bakterijom pronađenom u kapima povezano je čak 14 nedavnih slučajeva gubitka vida i još četiri slučaja enukleacije, odnosno kirurškog uklanjanja očne jabučice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provedene inspekcije Smrtonosne kapi za oči ubile već troje ljudi: "Liječnici su mi morali ukloniti rožnicu"

Agencija je dosad izvijestila o 81 osobi u 18 američkih država s nizom simptoma koje je prouzročila bakterija Pseudomonas aeruginosa. Ubrzo nakon upozorenja proizvođač je povukao kapi  EzriCare, proizvod koji se može kupiti bez recepta i bez konzervansa je, a koji su mnogi zaraženi pacijenti koristili. 

Žena s Floride tužila ih je nakon što su joj liječnici zbog jake upale morali ukloniti jedno oko. Njezina odvjetnica Natasha Cortes smatra kako se bakterija razvila jer u kapima nije bilo konzervansa. Agencija CDC prvi je put upozorila na problem u siječnju ove godine. Izvijestila je kako su pacijenti koji su patili od infekcije Pseudomonas aeruginosa prijavili korištenje više od 10 vrsti umjetnih suza, ali nijednu tako često kao EzriCare. S polica su zato povučeni još neki proizvodi za oči.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otporne na antibiotike Trajni gubitak vida i smrt: Pozvali svoje građane da prestanu koristiti ove kapi za oči

Većina pacijenata koji su se javili liječniku zbog bola u očima, iscjetka, crvenila, zamućenog vida i drugih simptoma koristila je kapi za oči i umjetne suze.

Pseudomonas aeruginosa agresivna je bakterija koja se nalazi u cijelom okolišu, uključujući vodu, tlo i ljudski otpad. Stručnjaci kažu da može ući u kapi za oči putem kontaminacije okolišnim tvarima tijekom rukovanja. Bakterija je otporna na većinu antibiotika, piše Washington Post

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene