Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik češke vlade Mirek Topolanek kritizirao je Sjedinjene Američke Države zbog postupka prema zatočenicima u logoru Guantanamo na Kubi, reagirajući tako na izviješće SAD-a o stanju ljudskih prava u Češkoj.


U izvješću američkog ministarstva vanjskih poslova o stanju ljudskih prava u svijetu spominju se 'stalna korupcija' i problemi s ostvarenjem prava u Češkoj.

Vezani članci Glasanje, ilustracija - 3 Ustavni stručnjaci: DIP neustavno i nesrazmjerno ograničava pravo na glasovanje Slika nije dostupna Kina optužila SAD za licemjerje

'Zemlja koja omogućuje mučenje zatvorenika ne može me podučavati kako se kod nas krše ljudska prava, jer ja ne pravim razliku između pravog i krivog mučenja', izjavio je Topolanek.

U američkom izvješću što su ga u četvrtak prenijele češke novine, tvrdi se da je korupcija u Češkoj i nadalje veliki problem, premda češka vlada štiti prava svojih građana.

Izvješće spominje političke intervencije koje dovode do prijevremene obustave istraga ili kaznenih mjera. U tom kontekstu, u izvješću se navodi slučaj kontroverznog šefa Kršćanskih demokrata Jirija Čuneka, koji je u studenome 2007. zbog sumnje u korupciju morao dati ostavku na dužnosti zamjenika predsjednika vlade i ministra za regije.

Premda Čuneku nije pošlo za rukom vjerodostojno se obraniti od optužaba, postupak protiv njega obustavljen je.

U dokumentu se spominju i još neki slični slučajevi odnosa pravosuđa prema političarima, a navodi se i izvješće Svjetske banke prema kojemu se stanje u Češkoj glede ostvarivanja prava pogoršalo. Osim toga, američko izvješće sadrži i tvrdnju o porastu mita u Češkoj.