Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši premijeri i tetovirani profesor

Česi u petak prvi put izravno biraju predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Česi sutra i u subotu prvi put izravno biraju predsjednika, među devetero natjecatelja za nasljednika euroskeptika Vaclava Klausa.

Favoriti čeških izbora su dvojica bivših premijera i komunista Jan Fischer i Miloš Zeman, a slijedi ih skladatelj i profesor Vladimir Franz tetoviran od glave do pete, popularno zvan Avatar. Tijek glasovanja i regularnost postupka pratit će manja misija promatrača OESS-a:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna suspendira program Češki predsjednik vraćen u bolnicu samo nekoliko sati nakon što je otpušten: Pozitivan je na COVID Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici

'Razlog jest činjenica da su to prvi izravni izbori', kaže Karel Srol iz češkog ministarstva vanjskih poslova.

Ankete predviđaju da će 68-godišnji Zeman, kandidat Stranke građanskih prava (SPOZ) i premijer od 1998. do 2002. dobiti između 23 i 25 posto glasova. Od 16 do 20 posto glasova trebao bi dobiti bivši glavni statističar, 62-godišnji Fischer, koji je vodio tehnokratsku vladu i zaslužan je za gospodarski oporavak 2010.godine.

U 10,5-milijunskoj srednjoeuropskoj zemlji pogođenoj recesijom i korupcijskim skandalima , mlađe birače privukao je Vladimir Franz, kojega je koža 90 posto prekrivena tetovažom.

>> VIDEO Vjerovali ili ne, ovaj čovjek je kandidat za predsjednika države!

Bude li izabran taj 53-godišnji umjetnik i profesor na akademiji kojega nazivaju 'Avatar' i uspoređuju s Maorima i stanovnicima Papue Nove Gvineje postao bi prvi tetovirani predsjednik u svijetu. Ne prikupi li nijedan kandidat dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu, drugi će se izbori održati 25. i 26. siječnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene