Andrej Babiš
Andrej Babiš Foto: Afp

Češka vlada pristaje dati ostavku nakon izbora, rekao je u četvrtak premijer Andrej Babiš, obećavši da će odlazeća vlada nastaviti s naporima na suzbijanju pandemije koronavirusa.


Andrej Babiš je rekao da je poslao pismo s ostavkom predsjedniku Milošu Zemanu koji je hospitaliziran od 10. listopada. Uobičajena je praksa da premijer na odlasku osobno uruči takvo pismo.

Kad predsjednik Zeman prihvati ostavku, zatražit će od vlade da obnaša svoje dužnosti dok se ne imenuje nova vlada, što se očekuje u narednim tjednima.

Babiš i njegovi suradnici izgubili su na izborima 8. i 9. listopada od dva bloka opozicijskih stranaka koje su se već dogovorile da će formirati sljedeću vladu na čelu s Petrom Fialom kao mogućim novim premijerom.

Sebastian Kurz Pad mladog lava: Sebastian Kurz bio je najzaslužniji za zatvaranje Balkanske rute, a poskliznuo se na anketama

Radimir Čačić Čačić o posrnulom međimurskom županu Posavcu: "Morao bi biti debilan da prizna mito. On je tada to primio u kampanji i to nije problem"

Zeman je u utorak zatražio od Fiale da vodi pregovore o formiranju nove vlade. O Zemanovoj bolesti nisu objavljeni nikakvi detalji, osim izjave jednog od liječnika da se radi o bolesti jetre.

Zemlja od 10,7 milijuna stanovnika u četvrtak je objavila da ima 13.502 novih slučajeva koronavirusa, dok su u bolnicama 3452 pacijenta. Neke od njih prisiljene su zaustaviti sve postupke koji nisu hitni.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju