Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Bruxellesu

Izbor novog vodstva europskih institucija: Merkel i Macron u nesuglasju zbog "spitzenkandidata"

Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Summit Europske unije u Bruxellesu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Čelnici EU-a u četvrtak će se na summitu u Bruxellesu pokušati dogovoriti o imenovanjima novog vodstva europskih institucija nastojeći spriječiti institucionalni zastoj u ključno vrijeme u Europskoj uniji.

Izbori za Europski parlament prošlog mjeseca pokrenuli su natjecanje za glavne dužnosti u Europskoj uniji, prije svega izbor novog predsjednika Europske komisije koji će se suočiti s Brexitom, pregovorima o europskom proračunu i naporima u borbi protiv klimatskih promjena.

Pročitajte i ovo Angela Merkel i Vladimir Putin MUTTI OTVORILA DUŠU Angela Merkel priznala pogreške u politici prema Rusiji: "Nisam se baš pretjerano zalagala" Olaf Scholz STRES BEZ PRESEDANA Naslijedio je Mutti i preživio galopirajuću ekonomsku krizu, rat i nezadovoljne partnere: "Još se pokušava snaći, ali nema njezino iskustvo"

Europska pučka stranka tvrdi da njezin vodeći kandidat Manfred Weber treba postati čelnik Komisije jer su pučani ostvarili najbolje rezultate na izborima. Ipak, osvojili su manje zastupničkih mjesta pa im je otežano okupiti većinu u parlamentu koja bi podržala njihovog kandidata.

Glavni Weberovi protivnici su potpredsjednik Komisije, socijalist Frans Timmermans i Povjerenica EK-a za tržišno natjecanje, liberalka Margrethe Vestager.

Glavne političke grupe u EP-u pokušavaju pronaći zajedničko stajalište o jednom kandidatu.

Imenovanja su podijelila nacionalne lidere. Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava Webera, dok se francuski predsjednik Emmanuel Macron snažno protivi njegovu izboru i sustavu vodećih, "spitzenkandidata".

Čelnici EU-a moraju nominirati kandidata, a onda ga treba potvrditi većina zastupnika u EP-u. Utrka je otvorena i za autsajdere.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u srijedu da je "oprezni optimist" o postizanju dogovora o imenovanjima visokih dužnosti u EU koje još uključuju šefa europske diplomacije, predsjednika Europske središnje banke te njegova nasljednika.

Na dvodnevnom summitu razgovarat će se još o klimatskim promjenama i podjeli europskih zemalja o tome treba li postaviti 2050. godinu kao rok za ostvarivanje cilja nulte stope emisije ugljika. (Hina)

Aktualno Gužve na cestama od ranog jutra: Na putu prema moru stvaraju se kolone, evo gdje se vozi usporeno i uz zastoje Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 8 Foto: DNEVNIK.hr Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gužve na Lučkom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Gužve na cestama od ranog jutra: Na putu prema moru stvaraju se kolone, evo gdje se vozi usporeno i uz zastoje 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene