Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri za okoliš iz skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) dogovorili su se da će bogate zemlje svojim primjerom predvoditi borbu protiv klimatskih promjena, postavljajući pred sebe zadaću da do 2050. prepolove količinu stakleničkih plinova koji se ispuštaju u atmosferu.


Ministri su tim zaključkom završili trodnevni susret u Kobeu, na zapadu Japana, koji je bio priprema za susret na vrhu G8 u srpnju. Na tom sastanku, koji Japan organizira u Tyaku, na sjeveru zemlje, borba s klimatskim zatopljenjem bit će jedna od glavnih tema.

Vezani članci Slika nije dostupna Povijesno obećanje Kine, SAD bez novih prijedloga Slika nije dostupna Hoće li doći do smanjenja stakleničkih plinova?

Lani su se zemlje G8 u Njemačkoj dogovorile da će "ozbiljno proučiti" mogućnost da do 2050. prepolove ispuštanje stakleničkih plinova odgovornih za zagrijavanje planeta.

"Očitovala se snažna politička volja da se pođe i dalje od tog dogovora i da se donese zajedničko stajalište radi utvrđivanja dugoročnih ciljeva na summitu G8 u Toyaku", ističe se u završnom priopćenju sa susreta u Kobeu.

Skupinu G8 čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada i Rusija.