Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspon Wagnera

Vođa Čečena ima novi plan: "Ozbiljno planiram konkurirati dragom bratu. Mislim da ću uspjeti"

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov Foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP
Ramzan Kadirov, vođa ruske republike Čečenije, kazao je u nedjelju da jednoga dana namjerava osnovati vlastitu privatnu vojsku sličnu plaćeničkoj skupini Wagner Jevgenija Prigožina.

Zbog uspona Wagnera i drugih plaćeničkih skupina koje djeluju izvan tradicionalnih ruskih vojnih zapovjednih struktura, diplomati zabrinjava mogućnost da jednog dana te iste skupine ugroze stabilnost Rusije.

Ramzan Kadirov je u objavi na Telegramu napisao da je "impresivne rezultate" postigla skupina Wagner koja zajedno s ruskim vojnicima ratuje protiv Ukrajine, i dodao da su privatna vojna poduzeća nužna.

"Kad završim državnu službu, ozbiljno planiram konkurirati dragom bratu Jevgeniju Prigožinu i osnovati vlastito vojno poduzeće. Mislim da ću uspjeti", kazao je Kadirov koji je na čelu Čečenske republike od 2007.

I Kadirov i Prigožin vođe su snaga u Ukrajini koje su većinski neovisne o ruskom vrhovno zapovjedništvu. Oni su čvrsti saveznici predsjednika Vladimira Putina, no nisu se libili kritizirati ruski vojni vrh.

Pročitajte i ovo Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije RAT U UKRAJINI Kadirov: "Ma, kakvi pregovori sa Zelenskim! Osvajamo Kijev do kraja godine"

Dvojac je stvorio prešutni savez te su jedan drugoga podupirali u kritiziranju rurskog vojnog zapovjedništva i pozivali na još žustriju borbu.

Gomilaju se dokazi da je Kremlj počeo stišavati Prigožinov prevelik politički utjecaj te mu je naredio da prestane javno kritizirati ministarstvo vanjskih poslova, a državnim medijima preporučio je da u izvješćima izrijekom ne spominju Prigožina i Wagner.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene