Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB / AFP)
Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB / AFP) Foto: NICHOLAS KAMM, SAUL LOEB / AFP

Američki predsjednik Donald Trump rekao je na skupu svojih pristaša u Zapadnoj Virdžiniji u subotu navečer da su se on i sjevernokorejski čelnik Kim Jong UN "zaljubili" jedan u drugoga dok su se napetosti između dviju zemalja ublažile u zadnjih godinu dana.


"Zaista sam bio čvrst, a bio je i on", rekao je Trump. "I onda smo se zaljubili. OK? Ne, zaista", dodao je.

Vezani članci Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Sjeverna Koreja optužila SAD za neuspjeh pregovora: "Amerika ništa nije stavila na pregovarački stol" Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara

"On mi je pisao divna pisma, to su sjajna pisma. Zaljubili smo se", rekao je Trump.

Trump je istaknuo da to što je Pjongjang zaustavio nuklearne pokuse kao i ispaljivanje raketa i projektila tumači znakom da njegov pristup Sjevernoj Koreji djeluje - čak iako kritičari tvrde da je sjevernokorejski nuklearni program ostao isti.

Pretpostavljajući moguće kritike koje bi njegove riječi o osjećajima prema Kimu mogle izazvati, Trump je dodao sarkastično: "Donald Trump je rekao da su se njih dvojica zaljubila. Kako strašno, kako je to strašno? To je tako nepredsjednički", kazao je.

Unatoč toplijem tonu u odnosima, Sjeverna Koreja nije ispunila američke zahtjeve da osigura potpunu evidenciju svojeg programa oružja i poduzme nepovratne korake koji bi pokazali da odustaje od svojeg arsenala.

Trojica viših američkih dužnosnika uključenih u sjevernokorejsku politiku rekla su ovaj tjedan da nije postignut napredak u smjeru ozbiljnih pregovora niti eliminacije ili barem zaustavljanja programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Dosad, tvrde sva trojica, govoreći anonimno, Sjeverna Koreja nije se čak ni složila s time da definira temeljne pojmove poput 'denuklearizacije', 'provjerljivo' i 'nepovratno'.  (Hina)