Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Carla del Ponte za izdržavanje kazne u matičnim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte izjavila je da se zauzima za to da osuđenici za ratne zločine Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju zatvorske kazne izdržavaju u svojim zemljama.

Haški tribunal je 1993. godine dao uputu prema kojoj osuđenici tog suda svoje kazne ne bi trebali izdržavati u zemljama bivše Jugoslavije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju

"Od tada su se mnoge stvari promijenile", izjavila je del Ponte u utorak u intervjuu sarajevskom Oslobođenju napomenuvši da treba razmisliti o mogućnosti da haški osuđenici kazne izdržavaju u matičnim zemljama jer će Tribunal za nekoliko godina prestati s radom.

"Činjenica da bi neki od njih mogli izdržavati kazne u svojim
zemljama može pomoći ovim društvima da se suoče s prošlošću", rekla je del Ponte.

Po njezinu tumačenju, ozračje u bivšoj Jugoslaviji će se
promijeniti i doći će vrijeme kada većina građana neće ratne zločince gledati kao junake, nego kao ono što oni stvarno jesu - opasni zločinci.

Del Ponte ipak smatra da bi se prije primjene odluke o služenju zatvorske kazne u matičnim zemljama preostali bjegunci trebali naći u Haagu.

Za Ratka Mladića je ustvrdila da je prema posljednjim
informacijama u Srbiji, vjerojatno u Beogradu, a za Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, čije se izručenje Haški sud također traži, del Ponte je kazala da su i oni "dostupni Srbiji". Govoreći o Radovanu Karadžiću, del Ponte je rekla da "sve relevantne vlasti, snage i službe čine sve što mogu kako bi locirale Karadžića".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene