Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Velikoj Britaniji počinju prve analize negativnih posljedica po tu zemlju koje bi njihov veto mogao izazvati.


Britanski zamjenik premijera, liberalni demokrat i eurofil Nick Clegg, strahuje da je Britanija ostala izolirana u Europi nakon summita u Bruxellesu, navodi u nedjelju britanski dnevnik 'The Independent' dodajući da je Clegg ljutit na britanskog premijera Davida Camerona zbog ulaganja veta na novi europski ugovor.

U javnosti Clegg je podupro konzervativca Camerona navodeći da je Britanija postavila razumljive zahtjeve na europskom summitu u petak i da je vladajuća koalicija jedinstvena po tom pitanju. No 'Independent' u nedjelju navodi, pozivajući se na izvore bliske zamjeniku premijera, da je Clegg privatno 'ljutit' zbog načina kako je europski summit završio.

'Nick svakako ne misli da je to dobar ugovor za Veliku Britaniju, za britanske poslove i britanski rast', kazao je izvor blizak Cleggu za list dodajući da on 'nije mogao vjerovati' kada je čuo na koji je način završio summit u Bruxellesu. 'To nas ostavlja izoliranima u Europi i to nije u našem nacionalnom interesu. Nick strahuje da postajemo usamljenik Europe', naveo je izvor u izjavi za Independant.

Stranački dužnosnici liberalnih demokrata nisu htjeli komentirati ova izvješća. Independant, a tako i list Observer, također navodi da Clegg vjeruje da izolacija od ostalih 26 članica Unije prijeti i britanskim odnosima sa SAD-om, slabeći zaštitu koju ima londonski City i ugrožavajući buduće investicije u Velikoj Britaniji.

Britanski konzervativni ministar financija George Osborne izjavio je u subotu kako je Cameron u Bruxellesu donio 'tešku ali ispravnu odluku'. (Hina)

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Izvanredno stanje i dalje na snazi: Zastupnički dom nije uspio nadglasati Trumpov veto Masovni prosvjed protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Foto: AFP) - 7 Peticiju za odustajanje od Brexita potpisala dva milijuna ljudi: "Otkažimo Članak 50 i ostanimo u EU"