Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: Vjerujte u snagu gospodarstva i napredak u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u svom je sedmom, i posljednjem, govoru o stanju nacije pozvao Amerikance da zadrže povjerenje u dugoročnu snagu gospodarstva i podrže ostvarni napredak u Iraku, te pozvao Kongres da hitno prihvati paket poticajnih mjera i niz drugih zakonskih prijedloga.

'Dugoročno Amerikanci mogu biti uvjereni u gospodarski rast. No na kratki rok, vidimo da se rast usporava', rekao je Bush, ustvrdivši da SAD 'prolazi kroz razdoblje ekonomske nesigurnosti'.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Bush: 'Smanjimo ovisnost SAD-a o uvoznoj nafti'

'Za kuhinjskim stolovima diljem zemlje, postoji zabrinutost za
ekonomsku budućnost', kazao je Bush o teškoćama prosječnih Amerikanaca suočenih s poskupljenjem hrane i benzina, rastom nezaposlenosti, krizom na stambenom i kreditnom tržištu i potresima u financijskom sektoru.

'Djelovanje 110. saziva Kongresa utjecat će na sigurnost i napredak naše zemlje dugo nakon što mu istekne mandat', rekao je Bush pozivajući Kongres s demokratskom većinom da 'čim je prije moguće' odobri plan o 150 milijardi dolara poreznih olakšica za građane i poduzeća, kako bi se spriječila recesija.

Kako demokrati u Senatu žele proširiti taj paket s poticajima za umirovljenike i nezaposlene, Bush je upozorio da izmjene mogu 'odgoditi ili osujetiti' plan što je 'neprihvatljivo'.

Također je pozvao Kongres da trajno produlji porezne olakšice donesene 2001. i 2003. godine, rekavši da bi u suprotnom 2010. godine kada one ističu, za 116 milijuna Amerikanaca porez povećao za 1.800 dolara.

Bush je zatražio od Kongresa da produlji važenje zakona o elektronskom nadzoru osumnjičenih za terorizam, upozorivši na opasnosti prekida nadzora.

Govoreći o ratu u Iraku, koji ulazi u šestu godinu, Bush je ocijenio da je slanje američkih pojačanja od 30.000 ljudi na početku 2007. godine, 'donijelo rezultate kakve je malo tko mogao i zamisliti prije godinu dana', iako je 'neprijetelj i dalje jak i ostaje još posla'.

Ustvrdivši kako će mu protivnici i dalje osporavati uspjeh slanja pojačanja u Irak, Bushe je naglasio da 'među teroristima nema dvojbe - Al Qaida je u bijegu u Iraku, i taj će neprijatelj biti poražen', za što je pozdravljen pljeskom i ovacijama republikanaca, dok su demokrati bili znatno suzdržaniji. 

Slične reakcije, uz nekoliko iznimaka, pratile su cijeli Bushev 'State of the Union' - pljesak i ovacije republikanaca na jednoj strani dvorane, i mirno sjedenje uz ponešto pljeska na demokratskoj strani. 

Bush je ocijenio kako nakon desetljeća dikature i sektaškog nasilja, pomirba u Iraku teško napreduje, ali da iračka vlada ipak na tom planu bilježi uspjeh, te je pozvao Kongres da joj ne uskraćuje podršku i sredstva politici administracije u Iraku i američkim snagama.

Zahvaljujući znatnom opadanju nasilja u Iraku i jačanju iračkih snaga sigurnosti, oko 20.000 američkih vojnika vratit će se ove godine kući, najavio je Bush.

Američki je predsjednik ponovo poručio Iranu da prekine program obogaćivanja (urana) kako bi mogli početi pregovori, zaustavi ugnjetavanje kod kuće i prekine podršku terorizmu izvan svojih granica.

Bush je izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti potpisan mirovni sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Na unutarnjepolitičkom planu Bush je također najavio da će staviti veto na svaki zakon koji bi predviđao povećanje poreza. Također je od Kongresa zatražio podršku za svoju reformu obrazovanja, socijalnog osiguranja i zdravstvene zaštite, te reforme stambene politike i sustava brige za veterena.

Pozvao je Kongres da ratificira sporazume o slobodnoj trgovini s Kolumbijom, Panamom i Južnom Korejom.

Založivši se za jačanje energetske sigurnosti i smanjivanja ovisnosti o uvoznoj nafti, Bush je pozvao da se udvostruče izdvanja za istraživanja novih izvora energije, uključujući nukleranu energiju i ugljen.

U sklopu borbe protiv klimatskih promjene pozvao je na stvaranja novog međunarodne zaklade za čistu energiju, koja bi pomogla zemljama poput Indije i Kine da više koriste čiste izvore energije, te na međunarodni sporazum koji bi omogućio 'usporavanja, zaustavljanje i na kraju smanjivanje emisije plinova staklenika'.

Obzirom da se radi o posljednjoj godini Busheva mandata, i da je pozornost Kongresa već okrenuta predsjedničkim i parlamentarnim izborima u studenom, većina iznesenih prijedloga ostat će neostvarena. Ipak dužnost je predsjednika da u govoru o stanju nacije ponudi određene političke smjernice, ocijenili su politički analitičari američkih TV mreža.

Pozornost u dvorani privlačili su predsjednički kandidati demokrata Hillary Clinton i Barack Obama, koji se prema izvješćima nisu rukovali, iako su sjedili u blizini.

Odgovor Demokratske stranke iznijela je guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius, koja je održala pomirljivo slovo, zalažući se za dvostranačku suradnju, ali je također naglasila kako Amerika plaća visoku cijenu rata u Iraku.

'Posljednjih pet godina skupo nas je koštalo - u gubicima ljudskih života u tisućama ranjenih ratnika čija budućnost nikad neće biti ista, u izazovimna na koje se nije odgovorilo kod kuće jer su sredstva išla drugamo. Američka vanjska politika ostavila nas je s manje saveznika i više neprijetelja'", rekla je Sebelius.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene