Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke američkih pedijatara

Burne rasprave u javnosti zbog obrezivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavna ocjena Američke pedijatrijske akademije (AAP) da je korist od obrezivanja dječaka veća od opasnosti od tog zahvata potaknula je rasprave i osude boraca za prava djece.

Na temelju dokaza po kojima obrezivanje dječaka može smanjiti opasnost od urinarnih infekcija, raka penisa i spolno prenosivih bolesti, uključujući virus HIV-a i HPV-a, APP je u stručnom časopisu napisao da je korist veća od opasnosti zahvata, no suzdržao se od opće preporuke i konačnu je odluku prepustio roditeljima.

No, operativno uklanjanje pretkožice (prepucija) u muške novorođenčadi ili malih dječaka, propisano u nekim religijama radi očitih higijenskih razloga, izaziva prijepore, a u Europi se provodi znatno manje nego u Sjedinjenim Državama, piše dnevni list 'The Guardian'.

Sud u njemačkome gradu Koelnu ljetos je presudio da obrezivanje krši pravo djeteta da poslije samo odluči o svojim vjerskim uvjerenjima i zahvatu, piše list i podsjeća da je njemački liječnik tužio rabina koji je obrezao dvojicu dječačića, na što su ljutito reagirale židovska i muslimanska zajednica. Bio je to povod raspravi o nesnošljivosti i vjerskim slobodama te o pravima djece u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DIo tradicije, ali... 23.000 djevojčica u opasnosti: 'Obrezuju nas kako ne bismo postale kur**'' Slika nije dostupna Neuspjelo obrezivanje Liječnici uspješno obavili 1. transplantaciju penisa

>> Muslimani i židovi protiv njemačke odluke o obrezivanju

Obrezivanje se provodi u judaizmu i islamu, ali hinduizam ga, primjerice, ne propisuje. Aboridžini u pustinjskim područjima Australije prakticirali su obrezivanje, a povjesničari vjeruju da su tako željeli spriječiti balanitis (infekcija pretkožnice i glavića penisa) koji može uzrokovati skupljanje pijeska ispod pretkožnice.

Balanitis je lako izlječiv osnovnom higijenom i javlja se jedan slučaj na 20 dječaka, češće neobrezanih.

Statistički podatci pokazuju velike razlike u stopi obrezivanja između SAD-a i Europe. Tako Britanska udruga liječnika u naputcima liječnicima piše kako ni medicinska šteta ni korist dosad nisu nedvosmisleno dokazani te da je "bitno da liječnici obrežu dječaka samo kada je to dokazivo u najboljem interesu djeteta".

U prilog obrezivanju najviše govori manji postotak infekcije virusom HIV-a, koji uzrokuje AIDS, u subsaharskoj Africi. No, liječnici poput profesora Rogera Shorta, uglednog australskog biologa, ističu da su afričke statistike neusporedive s praksom na Zapadu.

AAP se 'osramotio' selektivnim odabirom dokaza, uvjeren je britanski istraživač John Dalton. Američka udruga u korist obrezivanja piše da zahvat smanjuje opasnost od raka penisa, no taj oblik raka krajnje je rijedak i - da bi se spriječio jedan slučaj na godinu, trebalo bi obrezati 300.000 dječaka, kaže Dalton.

Oni tvrde da korist premašuje opasnost, no nisu ih usporedili, ističe Dalton.

Iz zanimljivih komentara forumaša u Sjedinjenim Državama 'The Guardian' izdvaja 56-godišnjeg blogera koji drži da u ocjeni američke prakse ne treba zanemariti financijske razloge.

'Zahvat stoji između 400 i 800 dolara', piše neimenovani bloger i dodaje da se u SAD-u 'praksa često vodi smislom za zaradu'.

SAD je jedna od triju zemalja članica Ujedinjenih naroda, u društvu sa Somalijom i Južnim Sudanom, koje nisu ratificirale UN-ovu deklaraciju o pravima djeteta, ističe Dalton i pita: 'Ako već postoje etički razlozi protiv obrezivanja malih dječaka, zašto odluku ne prepustiti njima samima kad odrastu?'

Dalton drži da je oboriv i naoko nepobitan argument da je prepucij u male djece tanak te je zato operacija manje opasna. No, 'budimo krajnje iskreni, obrezivanje male djece 'sigurnije je' zato što mala djeca ne znaju prijaviti komplikacije', zaključuje Dalton.(HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene