Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mitterrand, Chirac, Sarkozy...

Buran ljubavni život: Prokletstvo ili blagoslov Elizejske palače?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navodna afera između francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i glumice Julie Gayet ne prestaje puniti novinske stupce tamošnjih, ali i svjetskih medija. No, ako bacimo pogled unatrag, ni Hollandeovi prethodnici nisu imali ništa manje zanimljive ljubavne zaplete koji su mjesecima zabavljali javnost.

Vratimo se dublje u prošlost, točnije u 1899. godinu kada je iznenada preminuo tadašnji francuski predsjednik Felix Francois Faure koji je bio poznat kao veliki ljubitelj žena. Iako se ne znaju točne okolnosti pod kojima je preminuo, vjeruje se da izdahnuo u naručju 30-godišnje ljubavnice Marguerite Steinheil. Navodno je za vrijeme seksa u uredu doživio infarkt. Od tada se proširio mit o Elizejskoj palači koji kaže da će svaki sljedeći francuski predsjednik biti okružen prelijepim ženama, ali da pravu sreću nikada neće naći. I doista, kada uzmete u obzir afere posljednjih nekoliko francuskih predsjednika, čovjek bi pomislio da u tom mitu ipak ima nešto. 

Francois Mitterrand, čovjek s dvostrukim životom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ljubavni skandal Francuski predsjednik ODABRAO? Slika nije dostupna Francuski ljubavni jadi Hollande posjetio 'prvu damu' u bolnici

Francois Mitterrand bio je predsjednik Francuske od 1981. do 1995. godine. Francuzi, ali i svjetska javnost ga pamti po skandalu koji je izbio nakon što se doznalo da ima izvanbračnu kćer. Mitterrand se oženio 1944. godine za Dannielle Gouze koja mu je rodila tri sina. Njegova supruga godinama nije znala da Mitterrand vodi dvostruki život.

Evo što se dogodi kada mediji naljute navodnu ljubavnicu predsjednika!

Njegov dvostruki život započeo je i prije nego što je izabran za predsjednika, ali se za njegovu 'drugu obitelj' doznalo tek pred kraj njegove političke karijere. Mladu Anne Pingeot, Mitterrand je, navodno, upoznao 1961. godine kada je iskoristio prijateljstvo s njezinom obitelji da ju zavede. Majka tada 18-godišnje Anne, Mitterranda je zamolila da se brine o njoj za vrijeme studija u Parizu, što je Mitterrand, koji je tada imao 45 godina, objeručke prihvatio. No, ne zna se točno kada je započela njihova afera.

Pinegot mu je rodila djevojčicu što je on vješto skrivao od svoje supruge Danielle i tri sina, ali i birača. Sve je procurilo u javnost 1994. godine kada je izbio veliki skandal. Doznalo se da je njegova druga obitelj cijelo vrijeme živjela u državnom stanu i da se državni novac trošio na tjelohranitelje za Pinegot i njegovu izvanbračnu kćer.

Nedugo nakon izbijanja skandala, Mitterrand je preminuo od raka, a na sprovodu su bile prisutne i supruga Danielle, tri sina, ljubavnica i izvanbračna kćer.

Jacques Chirac, 'gospodin od pet minuta'

Ništa manje zanimljiv ljubavni život nije imao ni Mitterandov nasljednik Jacques Chirac, čovjek koji je 12 godina bio na čelu Francuske. Obnašao je razne visoke dužnosti, ali ga se ipak najviše pamti po njegovim ljubavnim aferama. Sklonost prema ženama priskrbila mu je brojne nadimke, od kojih je najpoznatiji onaj – 'gospodin od pet minuta'. Iako je imao prenatrpan raspored, razigrani predsjednik uvijek je uspijevao naći barem malo vremena za 'slatke igrice' - prema svjedočenju vozača koji je 25 godina radio za njega, Chiracova bi ljubovanja trajala 'pet minuta, uključujući i tuširanje'.

Kako tvrdi vozač Laumond, njegova bi supruga Bernardette, s kojom inače ima dvoje djece, često postavljala isto pitanje - 'Gospodine Laumond, gdje je moj muž večeras?' Gospođa Bernardette se često znala naći u neugodnoj situaciji i u javnosti. Tako je 2009. godine, internetom kružila snimka jednog njezinog govora. No, zvijezda nije bila ona, već njezin suprg koji ju je došao bodriti. Naime, kada se pojavila zgodna plava dama, Chirac je inzistirao da sjedne pored njega. Iako ga je plava dama ljubazno odbila, on je inzistirao da joj se donese stolica pa je na kraju ipak sjela pored njega. No, umjesto da pozorno sluša suprugu, Chirac je čavrljao s dotičnom damom.

Isto tako, već godinama kruže glasine da Chirac ima i izvanbračno dijete sa ženom iz Japana. No, to nikada nije potvrđeno. Ipak, sam je Chirac u jednom intervjuu priznao da je 'volio mnoge žene u svom životu' i da je to činio 'što je diskretnije moguće'.

Nicolas Sarkozy, miljenik žena

I Chiracov nasljednik Nicolas Sarkozy, koji je na čelu zemlje bio od 2007. do 2012. godine, imao je poprilično buran ljubavni život. Njegova prva odabranica bila je Marie Dominique Culioli kojom se oženio 1982. S njom ima dvoje djece, a u braku su bili sve do 1996. kada ju je ostavio zbog lijepe Cecilie Ciganer- Albeniz.

Da bi sve bilo još zanimljivije, Albeniz je, također, ostavila svog supruga kako bi bila sa Sarkozyjem, ali je to učinila još 80-ih. Sarkozy ju je napokon zaprosio 1996. godine, a dobili su i jedno dijete.

Iako su mnogi mislili da se konačno skrasio, zavodnik ipak nije izdržao. U život mu je 2008. godine ušla nova ljepotica – model Carla Bruni. Zbog nje je ostavio svoju drugu suprugu i Carlu zaprosio samo dva mjeseca nakon što su se upoznali. Tada je njegov ljubavni život bio top tema u većini medija, a objektivi fotoreportera bili su više usmjereni prema lijepoj Bruni, nego prema Sarkozyju. 2011. godine su dobili i malenu djevojčicu.

Kada se sve zbroji, tri lijepe žene, tri braka i četvero djece - nadajmo se da se ovaj put francuski zavodnik doista skrasio.

Hollandeova navodna afera s glumicom

I na kraju dolazimo do aktualnog predsjednika Francuske Francoisa Hollandea čiji je ljubavni život glavna posljednjih dana glavna tema u toj zemlji. Podsjetimo, jedan francuski tabloid je na sedam stranica objavio priču o navodnoj Hollandeovoj aferi s 41-godišnjom glumicom Julie Gayet. U tekstu su opširno opisani njihovi susreti, a sve je potkrijepljeno i fotografijama na kojima je navodno ljubavni par. Nakon toga je prva dama Valerie Trierweiler hospitalizirana, navodno zbog iscrpljenosti. No, tamošnji mediji su objavili da je uzela previše tableta i da se htjela ubiti nakon što je u Elizejskoj palači izbila žestoka svađa između nje i Hollandea. No, njezini prijatelji su sve porekli.

Hollande je prošlog tjedna održao i dugoočekivanu konferenciju za novinare na kojoj je, zapravo, bilo riječ o oslabljenoj francuskoj ekonomiji. No, kako se i očekivalo, odmah prvo pitanje novinara se odnosilo na navodnu aferu s glumicom.

Zaigrajte videoigru: Odvezite Hollandea do ljubavnice

'Je li Valerie Trierweiler još uvijek prva dama Francuske?' – upitao ga je novinar. Hollandeov odgovor je bio kratak. 'Svi u privatnom životu mogu proći kroz teške trenutke, to je i naš slučaj. Ovo su bolni trenuci, ali držim se jednog principa – privatne se stvari trebaju rješavati privatno i na dostojanstven način. Ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to', kazao je Hollande. No, rekao je da će izjavu o vezi s Trierweiler i o tome hoće li ona ostati prva dama dati do početka veljače.

Gayet je podnijela tužbu protiv magazina zbog povrede privatnosti te je zatražila 50.000 eura odštete i 4.000 eura za sudske troškove. Ukoliko glumica dobije na sudu, magazin će na naslovnici morati objaviti presudu na naslovnoj stranici. Hollande je pak rekao da neće tužiti tabloid jer kao šef države ima imunitet kad netko tuži njega pa ne želi stvarati dvostruke standarde. Aferu, međutim, ni on ni Gayet nisu zanijekali.

Ako Mitterrandu, Chiracu, Sarkozyju i Hollandeu pridodamo i Mitterrandovog prethodnika Valeryja Giscarda d'Estainga koji je, također, poznat po ljubavnim aferama, onda vidimo da francuskim predsjednicima žena ne nedostaje. Prokletstvo ili blagoslov? Prosudite sami.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene