Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši francuski burzovni broker Jerome Kerviel, zatvoren zbog gubitka milijardi eura svoje banke 2008., pušten je u ponedjeljak na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio samo nešto više od 150 dana trogodišnje kazne.


Kerviel (37), koji je oštetio banku Societe Generale za 4,9 milijardi eura svojim riskantnim trgovanjem dionicama koje je pošlo krivo, izjavio je da je "jako sretan" što izlazi iz zatvora Fleury-Merogis južno od Pariza.

Vezani članci Slika nije dostupna Lepoglavski napadač na Pukanićeva atentatora optužen za pokušaj ubojstva Slika nije dostupna Nakon 22 godine donesene presude za ratni zločin nad Hrvatima u Trusini

On je vodio jednu pravnu bitku za drugom protiv svog bivšeg poslodavca nakon tog kraha. Sud ga je proglasio krivim za zloporabu povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav.

Za najveću pronevjeru u povijesti Francuske dobio 5 godina zatvora

Kerviel i njegov odvjetnik obranu su temeljili na tvrdnjama da je mladi bankar izgubio osjećaj za stvarnost, a da je bankovna hijerarhija itekako dobro pratila njegov rad i tolerirala riskantne poteze, pa ga čak i ohrabrivala da ih poduzima sve dok je tako banci donosio dobit.

Kerviel će morati nositi elektronsku narukvicu i biti kod kuće u stanu u Parizu između 19.30 i 7 sati.

Prvotno je osuđen na pet godina zatvora, od kojih dvije uvjetno, i novčanu kaznu u iznosu 4,9 milijardi eura koliko iznosi gubitak koji je nanio banci. Novčana kazna je ukinuta nakon njegove žalbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook