Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrečena kazna

Za najveću pronevjeru u povijesti Francuske dobio 5 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jerome Kerviel, bivši broker u francuskoj banci Societe Generale, osuđen je u na petogodišnju zatvorsku kaznu, od čega dvije uvjetno, za rekordan gubitak pet milijardi eura koje je dužan nadoknaditi oštećenoj banci.

'Kerviel je svjesno djelovao izvan svojih ovlasti brokera', rekao je u Parizu predsjedavajući sudac Dominique Pauthe, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat"

>> Francuski broker na sudu zbog riskiranja bankovnim novcem

Sud je Kerviela proglasio krivim za zlorabljenje povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav, piše AFP.

Bivši trader je 'nadilazio svoje ovlasti upuštajući se u spekulativne akcije na štetu banke, a sve to u divovskim razmjerima', presudio je sud nakon tri mjeseca vijećanja.

Danas je 33-godišnji bivši broker postao simbol zastranjenja u svijetu banaka i financija.

Presudom je Kerviel, osim zatvorske kazne, dužan banci vratiti 4,9 milijardi eura obeštećenja i kamata koje banka potražuje za pretrpljeni gubitak od početka 2008.

'Izgubio osjećaj za stvarnost'

Kerviel i njegov branitelj cijelu su obranu temeljili na tvrdnjama da je mladi bankar izgubio osjećaj za stvarnost, no da je bankovna hijerarhija itekako dobro pratila njegov rad i tolerirala je riskantne poteze, čak ga i ohrabrivala da ih povlači sve dok je tako banci donosio dobit.

'Te tehnike nisam izmislio ja, već drugi', tvrdio je Kerviel i ponavljao: 'Uprava je za takvu praksu znala i odobravala je', prenosi dpa.

Vodstvo banke odbacuje takve optužbe, a sud je odlučio vjerovati banci. No čini se da javnost misli drukčije te simpatizira mladog bivšeg bankara i drži da je on samo žrtveni jarac nemoralnog sustava. Već je izišla treća knjiga stripa 'Dnevnik Jeromea Kerviela' i nekoliko knjiga o njemu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene