Broj novozaraženih koronavirusom u Indiji u utorak je šesti dan zaredom iznad 300.000, dok su vojne snage obećale hitnu medicinsku pomoć u borbi protiv zapanjujućeg porasta zaraženih.


U posljednja 24 sata Indija je zabilježila 323.144 nova slučaja zaraze, što je ispod svjetskog rekorda od 352.991 zabilježenog u ponedjeljak. Bolnice su prenapučene i odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i zaliha kisika.

Prijavljen je 2771 novi smrtni slučaj, no zdravstveni stručnjaci vjeruju da je broj umrlih znatno veći.

"Molim vas, imajte na umu da je veliki pad dnevnih slučajeva rezultat velikog pada u testiranju. To se ne bi trebalo uzeti kao indikacija o opadanju slučajeva, nego radije kao propuštanje bilježenja previše pozitivnih slučajeva!" tvitao je Rijo M John, profesor i zdravstveni ekonomist na indijskom Institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

Masovne kremacije ljudi preminulih od koronavirusa u Indiji Strava zbog korone: Pogrebnici spaljuju tijela na lomačama, okviri peći u krematorijima rastopljeni od danonoćne uporabe

Nekoliko zemalja, uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju, poduzelo je korake da zaustave putovanja iz Indije kako bi spriječile da preko njihove granice uđu još zaraznije varijante virusa. Australija razmišlja o prijedlogu suspenzije letova iz Indije kasnije u danu.

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu i više je nego potresna, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Uzimanje brisova za testiranje na koronavirus, ilustracija Zastrašujuće brojke: Ova je zemlja jučer zabilježila gotovo 350 tisuća novozaraženih!

Indija je pozvala svoje vojne snage da se pomognu nositi s razarajućom krizom. Načelnik stožera obrane, general Bipin Rawar rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kisika te da će se umirovljeno medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s navalom slučajeva.

Nacije poput Britanije, Njemačke i SAD-a obećale su hitnu medicinsku pomoć, dok su se indijski Amerikanci u američkom Kongresu te tehnološki sektor također pridružili prikupljanju pomoći.