Nekoliko tisuća američkih vatrogasaca borilo se u utorak šesti dan zaredom s golemim šumskim požarima u Kaliforniji dok su ekipe za potragu pokušavale pronaći tijela eventualnih novih žrtava požara u kojima je već poginulo najmanje 50 osoba.

Galerija


"Danas su otkriveni ostaci još šest osoba u Paradiseu", gradu s 26.000 stanovnika koji je doslovno prekrižen s karte i gdje je smrtno stradalo 48 od 50 žrtava, rekao je novinarima šerif Kory Honea.

Vezani članci Požar Pokazao zašto je neophodno zatvarati vrata spavaće sobe preko noći i objavio stravičnu snimku Izgorjeli automobil u velikom požau u Kaliforniji (Foto: AFP) Potresno svjedočanstvo medicinske sestre: "Nazvala sam supruga i samo mu rekla – ne vjerujem da ću se izvući"

Na sjeveru države požar nazvan "Camp Fire" spalio je 50.600 hektara a svladan je tek u razini 35 posto, po podacima kalifornijskih vatrogasaca (Cal Fire) u utorak ujutro. Više od 6500 kuća i 260 trgovina uništeno je otkad je izbio požar prošlog četvrtka.

Više od 5100 vatrogasaca raspoređeno je za taj požar, najpogibeljniji u povijesti Kalifornije.

"Puno rizika kombiniranog s teškim pristupom terenu u nekim zonama zakomplicirat će posao vatrogasaca", upozorio je Cal Fire u izvješću od utorka ujutro.

Nekoliko stotina kilometara južnije "Woolsey Fire" poharao je 39.300 hektara blizu Los Angelesa prije čemu su poginule najmanje dvije osobe. U utorak navečer suzbijen je samo u razini 40 posto.

Požar je izbio u četvrtak popodne blizu Thousand Oaksa, gradića koji je pogodila prethodnu večer pucnjava u baru u kojoj je poginulo 12 osoba.

Požar poharao i lokalitet s nuklearnim otpadom

Pojavile su se i informacije da je požar Woolsey prošao i kroz Santa Susana Field Lab (SSFL), odnosno federalni Superfund lokalitet na Simi Hillsu, koji je 1959. godine bio poprištem jednoj od najgorih nuklearnih katastrofi u povijesti SAD-a. Kalifornijska agencija kontrolu toksičnih substanci (DTSC), međutim, izvijestio je kako nema razloga od "bilo kakvih rizika pored onih koji dolaze uz uobičajeni šumski požar".

Ipak, lokalno stanovništvo nije previše sigurno u to i ukazuju na to da vlasti otežu s čišćenjem lokaliteta s toksičnim otpadom te ih optužuju i za moguće zataškavanje, prenosi RT.

Robert Dodge, predsjednik društva Liječnika za socijalnu odgovornost iz Los Angelesa, kritizirao je DTSC i ukazao da je navedeni lokalitet, koji se trenutno u vlasništvu kompanije Boeing, i dalje radioaktivan i zagađen, unatoč obećanju agencije starom osam godina, da će ga počistiti.

"Ti toksični materijali nalaze se u zemlji i vegetaciji SSFL-a, a kad se to zapali i prenese se u zrak u obliku dima i pepela, postoji realna mogućnost povećane izloženosti lokalnog stanovništva", kaže Dodge.

Da opasnosti od širenja radioaktivnih čestica u požaru nema, ponovila je i NASA, koja ima u vlasništvu manji dio navedenog lokaliteta, no dodali su da je njihovo područje pretrpjelo "značajnu štetu od požara".

I kuće slavnih bile u plamenu

Požar se brzo proširio prema jugu i dosegao u subotu slavno ljetovalište Malibu.

Gotovo 3600 vatrogasaca bori se s plamenom koji je uništio i kuće nekih slavnih osoba o čemu je više njih izvijestilo na društvenim mrežama.

Više od 250.000 osoba dobilo je naređenje da napuste svoje domove u širokom području blizu Sacramenta, glavnog grada te države na zapadu SAD-a, te u Malibuu i okolici.

U oba slučaja točni uzroci požara još nisu identificirani. (B.V./Hina)