Obavijesti Video Pretražite Navigacija
udjeli u firmi

Britanski premijer ponovo u problemima: Istražuju ga zbog posla njegove supruge, bogatašice iz sjene

Rishi Sunak
Rishi Sunak AFP
Aktualno Galerija Rishi Sunak Rishi Sunak Foto: Afp Rishi Sunak Rishi Sunak Foto: AFP Rishi Sunak Rishi Sunak Foto: Afp +0 Rishi Sunak Galerija 1/4 >>
Britanskog premijera istražuju zbog slučaja njegove supruge.

Britanski premijer Rishi Sunak našao se na udaru parlamentarne istrage zbog mogućeg sukoba interesa. 

Istražuje se je li njegova izjava o cijelom slučaju bila otvorena i iskrena. BBC doznaje da se istraga odnosi na tvrtku za skrb o djeci u kojoj njegova žena ima udjele. Povjerenik nakon istrage odlučuje je li premijer prekršio pravila.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je: "Sretni smo što možemo pomoći povjereniku." 

Prošlog mjeseca britanski premijer suočio se s pitanjima o udjelima koje njegova žena drži u Koru Kids, agenciji za brigu o djeci, koja bi mogla imati koristi od nove politike predstavljene u proljetnom proračunu.

Kancelar Jeremy Hunt najavio je pilot-projekt s isplatama za zapošljavanje dadilja koje se prijave putem agencija. 

Premijerova supruga Akshata Murty navedena je kao dioničar u jednoj od tih agencija, Koru Kids, tek 6. ožujka.

Kada su zastupnici prošlog mjeseca ispitivali Rishija Sunaka o pružateljima usluga skrbi o djeci, on je rekao da je sve objavljeno na uobičajen način, javlja Sky News.

Povjerenik inače istražuje navode da je pojedini zastupnik, ili u ovom slučaju premijer, prekršio parlamentarni kodeks ponašanja. Nakon istrage, ako smatraju da je otkriveno nešto značajno, slučaj mogu iznijeti pred Odbor za standarde, koji može odlučiti o sankcijama.

Rishi je već godinama u braku s Akshatom Murthy.

Akshata Murthy iznimno je uspješna poslovna žena, koja je 2013. postala direktorica fonda Catamaran Ventures. Ima i dionice u dva restorana Jamieja Olivera, a bogatija je i od svojeg supruga premijera.

Inače, procjenjuje se da cijelo bogatstvo bračnog para vrijedno oko 730 milijuna funti, a sama Askhata na računu ima čak vrtoglavih 500 milijuna funti, što je čini više nego dvostruko bogatijom od njezina supruga, kao i imućnijom od kralja Charlesa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene