Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos ususret Brexitu

Premijer Johnson tražio i dobio: Kraljica odobrila suspenziju britanskog parlamenta

Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Boris Johnson (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Foto: Afp Britanski premijer Boris Johnson i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Britanski premijer Boris Johnson i kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Britanski parlament (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Nekoliko tjedana prije očekivanog drugog datuma za Brexit, britanski parlament bit će suspendiran. Suspenziju parlamenta zatražio je sam britanski premijer Boris Johnson.

Britanski premijer Boris Johnson zatražio je od kraljice suspenziju parlamenta, koju je ona odobrila. Johnson je rekao da će parlament biti suspendiran od 9. rujna do 14. kolovoza, kada će kraljica održati govor u kojem će, kako je rekao, istaknuti njegovu ''veoma uzbudljivu agendu''.

Predsjednik parlamenta John Bercow rekao je da je suspenzija ''uvreda ustava''. Vođa oporbe Jeremy Corbyin, također smatra suspenziju parlamenta nedopustivom. ''Suspenzija parlamenta nije prihvatljiva. Ono što premijer radi je razbijanje demokracije'', kazao je Corbyn, javlja BBC.

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar financija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je "ustavnom sramotom" slučaj kada vlada ne bi odgovarala parlamentu.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Zagovaratelj izlaska iz EU Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit''

Trenutačno su parlamentarci na odmoru, ali Corbyn kaže da će , čim započnu s radom, napraviti sve da u skladu sa zakonom spriječe ovo što radi Johnson.

Konzervativni zastupnik i protivnik Brexita u kampanji pred referendum 2016., Dominic Grieve, nazvao je ovo "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi. "Vlada će pasti", rekao je Grieve za BBC.

Suspenzija znači da bi moglo biti zaustavljeno izglasavanje zakona kojim bi se zaustavio izlazak Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora. Odnosno, bez ugovora o kojem su dvije godine pregovarali britanska i europska strana i kojim su dogovorili detalje izlaska. Na pojedine od dogovorenih pravila izlaska britanski parlamentarni zastupnici imali su prigovore i nisu željeli na pristati na sve ispregovarane stavke. A Johnson je zagovornik izlaska bez dogovora.

Pročitajte i ovo Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Upitan pokušava li na taj način blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to "apsolutno netočno".

"Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. listopada (summit europskih čelnika), vrijeme u kojem bi zastupnici raspravili Brexit i sva druga pitanja. radi se o dodatnom vremenu", izjavio je premijer.

Bivši premijer John Major, već je zaprijetilo da će tražiti od suda da zaustavi suspenziju. Glasnogovornica Škotske nacionalističke stranke (SNP) Joanna Cherry već je podnijela tužbu škotskom sudu.

Procedura suspenzije parlamenta ima i svoj termin - prorogacija. Od trenutka prorogacije do novog zasjedanja parlamenta ne odvijaju se rasprave ni glasanje, a svi zakonski prijedlozi koji su bili u proceduri poništavaju se, osim ako budu prebačeni u sljedeće zasjedanje. Radi se o drugačijoj proceduri od raspuštanja parlamenta, što se događa prije izbora. Naime, zastupnici zadržavaju svoja mjesta.

Na prorogaciju pravo ima kraljica, a radi je na zahtjev premijera. Slično se dogodilo 1948. kada je kralj prorogirao parlament na zahtjev vlade, kako bi zaobišla otpor Doma lordova svom zakonu o parlamentu.

Pristaše Johnsona tvrde da je ovo jedini način da se volja naroda, izražena na referendumu 2016., zaista ispoštuje i da Velika Britanija iziđe iz EU-a do 31. listopada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene