Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uoči parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 6. svibnja, ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u nedjelju po prvi puta daje prednost liberalnim demokratima, nakon nastupa njihova čelnika na povijesnoj tv raspravi u četvrtak navečer među šefovima triju glavnih stranaka.


Ispitivanje BPIX (2149 osoba ispitanih on line u petak i subotu) za račun lista Mail on Sunday daje liberalnim demokratima 32 posto namjeravanih glasova, 12 posto više no prije tjedan dana, nasuprot 31 posto konzervativcima (- 7 posto) i 28 posto (- 3 posto) laburistima premijera Gordona Browna.

Brojke su to koje potiču špekulacije o parlamentu u kojem nijedna stranka ne bi imala apsolutnu većinu i formiranju eventualne koalicije. Međutim, s obzirom na britanski izborni sustav, kako javlja BBC, čak i s najnovijim brojkama laburisti bi mogli dobiti 276 mjesta u parlamentu, 50 manje od apsolutne većine, konzervativci 226, a liberal-demokrati tek 119.

Vezani članci Prva debata između Trumpa i Bidena održana je u Clevelandu 29. rujna Druga debata trebala bi biti virtualna, ali Trump već poručio: "Ne želim gubiti vrijeme na to, mislim da uopće nisam zarazan" Mike Pence i Kamala Harris na debati potpredsjedničkih kandidata u SAD-u Debata potpredsjedničkih kandidata prošla s manje upadica od Trumpove i Bidenove: Pence i Harris se sukobili oko krize koronavirusa