Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP)
Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp

Britanska premijerka Theresa May namjerava reći u ponedjeljak kako je sada mnogo vjerojatnije da zastupnici blokiraju Brexit nego da Velika Britanija napusti Europsku uniju bez dogovora.


Parlament je na mrtvoj točki u pogledu toga kako postupiti s Brexitom, britanskim najvećim zaokretom u vanjskoj i trgovinskoj politici u više od 40 godina, i očekuje se da će u utorak glasati protiv premijerkina dogovora, čime će odlazak iz EU-a postati još nesigurniji.

Vezani članci Theresa may i Donald Tusk (Foto: AFP) Europska unija nudi ponudu koja se ne odbija: Odgoda Brexita za još godinu dana? Theresa May i Jean-Claude Juncker (Foto: Frederick FLORIN / AFP) Theresa May želi odgoditi Brexit do 22. svibnja, Juncker oštro odbio tu ideju: "12. travnja posljednji je rok"

Manjinska vlada Therese May, koju podupire mala sjevernoirska stranka, prošli je tjedan u pitanju Brexita dvaput poražena u parlamentu, a zastupnici su stvorili novu prepreku postizanju dogovora te prisilili May da obeća da će doći s ''planom B'' u roku od nekoliko dana bude li njezin dogovor odbijen.

"U Westminsteru ima nekih koji bi željeli odgoditi ili čak zaustaviti Brexit i koji bi iskoristili svaki način dostupan da to učine", reći će May u govoru tvorničkim radnicima u gradu Stoke-on-Trentu u središnjoj Engleskoj, vidi se iz ranije objavljenih izvadaka.

Ona namjerava dodati kako smatra da je vjerojatnije da će članovi parlamenta blokirati Brexit nego da Velika Britanija napusti EU bez dogovora, rekao je njezin ured.

Premijerkin dogovor kritiziraju sa svih strana, i protivnici EU-a koji traže čišći prekid i mnogi proeuropljani koji žele drugi referendum.

List The Sunday Times, pozivajući se na viši vladin izvor, objavio je da je cilj pobunjeničkih zastupnika da suspendiraju ili odgode Brexit.

Pozivajući zastupnike da podrže njezin dogovor s EU-om, May namjerava reći da su uoči referenduma 2016. i njezina Konzervativna stranka i oporbena Laburistička stranka dale jasno do znanja da će provesti vodu Britanaca.

"To su bili uvjeti pod kojima su ljudi glasali. Da je većina podržala 'ostanak', Velika Britanija nastavila bi biti članica EU-a", istaknut će May.

May kani pozvati zastupnike da "razmisle o posljedicama koje će njihova djela imati na vjeru britanskog naroda u našu demokraciju" .

Europska unija trebala bi u ponedjeljak uputiti pismo britanskoj vladi u kojemu će navesti jamstva za irski ''backstop'', objavila je televizija RTE, dodajući da će u pismu biti da ne može biti novih pregovora o irskom zaštitnom mehanizmu. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju