Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USB memorija s pohranjenim lozinkama za jedan od najvećih internetskih portala javnog sektora, pronađena je na parkiralištu jednog puba u Britaniji, zemlji s poduljim popisom gubitaka tajnih podataka.


Internetski portal vlade 'The Governement Gateway', na kojem se korisnici registriraju kako bi se mogli koristiti nekom od stotinjak javnih usluga, uključujući uplatu i povrat poreza, privremeno je zatvoren nakon što je otkriven gubitak USB memorije.

Vezani članci Macron i May (Foto: AFP) Emmanuel Macron primio britansku premijeru May kako bi razgovarali o Brexitu Požari u Švedskoj (Foto: Dnevnik.hr) Nezapamćeno ljeto: Suše pogađaju Veliku Britaniju, Švedskom haraju nezapamćeni požari

Ministarstvo za rad i mirovinski sustav naredilo je istragu, objavila je glasnogovornica, a prenosi Reuters. Glasnogovornica je ustvrdila da su na USB memoriji bila korisnička imena i lozinke nekolicine istaknutih pojedinaca, te da su podaci kodirani.

Britaniji je to najnoviji u nizu skandala oko gubitaka tajnih podataka, pa je BBC na svojoj stranici pobrojao skandale iz čega je razvidno da su podaci gubljeni prosječno svakog mjeseca u zadnju godinu dana. 

>> Britanska vojska izgubila računalo s osobnim podacima

>> Serviser našao izgubljeni disk s povjerljivim podacima britanskih vlasti

>> Izgubljeni bankovni podaci više od milijun korisnika prodani na internetu za 35 funti

>> Skandal u Britaniji: Nestali podaci o 25 milijuna građana

Podaci s lozinkama za pristup internetskom portalu britanske vlade izgubljeni su u studenome, a u listopadu podaci ministarstva obrane o 600.00 potencijalnih novaka.

U rujnu je ministarstvo pravosuđe izgubilo podatke o svojih 5.000 zaposlenika, a u kolovozu ministarstvo unutarnjih poslova priznalo je gubitak podataka o 84.000 zatvorenika u Engleskoj i Walesu.

U srpnju je ministarstvo obrane priznalo gubitak 121 USB memorije, a priznalo je i to da je u proteklih četiri godine izgubljeno dvostruko više prijenosnih računala nego što je ranije bilo rečeno.

U lipnju je smijenjen visokopozicionirani agent obavještajne službe koji je u prigradskom vlaku iz Londona ostavio na sjedištu podatke označene kao 'najviša državna tajna'.

U travnju je časniku britanske vojske ukradeno računalo ispod stolice na kojoj je sjedio u restoranu McDonald's, a u siječnju je prijenosno računalo bilo ukradeno časniku Kraljevske mornarice s podacima više stotina tisuća osoba zainteresiranih za rad u mornarici i zračnim snagama.

Studeni 2007. donio je Britaniji gubitak podataka poreznih službi za isplatu dječjih doplataka za oko 7,25 milijuna obitelji. Premijer Gordon Brown naredio je istragu jer su ti ljudi bili dovedeni u opasnosti od krađe identiteta i prevara.

Oporba i druge organizacije osudili su britansku vladu tvrdeći da joj se ne može vjerovati kad je riječ o zaštiti privatnih podataka.

U zadnjem slučaju USB stick izgubio je zaposlenik tvrtke Atos Origin, koja je zadužena za internetski portal britanske vlade.

Tvrtka je objavila da je kaznila zaposlenika jer zaposleni nemaju pravo iznositi podatke iz službenih prostorija. Atos najavljuje da će tijesno surađivati u istrazi s britanskom vladom.