Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izgubljeni bankovni podaci više od milijun korisnika prodani na internetu za 35 funti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci više od milijun korisnika britanskih banaka prodani su na eBayju za svega 35 funti. Imena, adrese, brojevi mobitela, bankovni računi, podaci o kreditima, djevojačka prezimena, čak i potpisi nalaze se u neovlaštenim rukama.

'To je užasno. Ove informacije vrijede milijune funti, lopov bi s tim podacima mogao u nezamisliv šoping', rekao je IT stručnjak Adam Laurie.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite oprezni Dobijete li ovaj SMS - ne otvarajte ga i ne šaljite ništa: Na perfidan način pokušavaju se dočepati važnih podataka Slika nije dostupna Skinuta oznaka tajnosti CIA objavila tajne dokumente: 'Priznavanje Hrvatske je opasno'

Osobne informacije korisnika American Expressa, NatWest i Royal banke Škotske spremljene su na hard driveovima koji su opisani kao 'kutija s blagom za kradljivca podataka', sa svim što kriminalac treba kako bi 'počistio' njihov bankovni račun.

Ovaj gubitak podataka, jedan od najgorih u Britaniji (a poznato je da u Britaniji gube podatke - prisjetimo se samo krađe putovnica iz zaštićenog kombija, gubitak vojnog računala s osobnim podacima potencijalnih vojnika novaka, podaci porezne službe o 25 milijuna građana, tajni dokumenti o Iraku i Al Qaidi, disk s povjerljivim podacima britanskih tajnih službi), jasno je kršenje bankovnih obveza o privatnosti.

Ova je informacija objavljena samo nekoliko dana nakon što je otkriveno da je Home Office priznao gubitak podataka o 127.000 kriminalaca.

Bankovne podatke arhivira firma Graphic Data, kopira papirologiju nekih od britanskih najvećih financijskih organizacija, a onda ih digitalno pohranjuje. Izgubljeni su podaci bili na kompjuteru koje je prethodno koristio arhiv kompanije u Shoeburynessu.

Bivši ga je zaposlenik ovaj mjesec prodao na eBayju za 35,88 funti. No, to je učinio, a da nije izbrisao podatke s hard drivea.

Kupac kompjutera s tajnim podacima Andrew Chapman počeo je pretraživati hard disk i otkrio da su ondje povjerljivi podaci.

'Nisam mogao vjerovati. Na ekranu su se odjednom pojavili iznimno povjerljivi podaci o tisućama i tisućama ljudi', rekao je Chapman, 56-godišnji IT manager.

Nadležni u tvrkama iz koji su nestali podaci kažu kako sigurnost osobnih podataka shvaćaju veoma ozbiljno te da će istražiti sločaj.

Sinoć je otkriveno kako je prodan još jedan kompjuter sa sličnim informacijama, ali njemu policija još nije ušla u trag.

'Ovo je još jedan primjer, naočigled povjerljive organizacije i njezinog šlampavog pristupa informacijama o ljudima. Ovi su podaci neprocijenjivi te bi se s njima tako trebalo i postupati. Ljudi se smiju pitati zašto im se konstantno govori o povjerljivosti osobnih podataka, kada velike organizacije ne slijede vlastita pravila', rekao je britanski političar Tom Brake.

I Express i NatWest/RBS kažu kako još moraju ustvrditi na koliko je korisnika utjecao ovaj događaj prije nego počnu reagirati.

Ali vjerojatno je da će svi čiji su podaci otkriveni morati promijeniti svoje kreditne kartice i bankovne račune. Tvrtke koje su u ovo upletene mogle bi platiti kaznu.

Jedan je korisnik spornih financijskih ustanova čiji su se podaci našli u neovlaštenim rukama rekao kako je ovaj slučaj kao da je netko kome je vjerovao dao ključeve svoje kuće nekom nepoznatom i rekao mu da se slobodno posluži sa svima što u njemu pronađu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene