Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni ubojica

Norveški 'monstrum' prijavio se na fakultet političkih znanosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Anders Behring Breivik, norveški ekstremist koji je 2011. u Oslu i otočiću pored Osla ubio 77 ljudi, poželio je upisati studij političkih znanosti.

Norveški ekstremist Anders Behring Breivik, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog ubojstva 77 uglavnom mladih ljudi 2011. godine, želi studirati političke znanosti na Sveučilištu u Oslu, izvijestilo je sveučilište, pošto je pronašlo njegovu prijavu među brojnim pristiglima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sve je uredno' Evo što kaže Hrvat koji živi na 'otoku blagostanja' Slika nije dostupna Nesmrtonosan uređaj VIDEO NATO će elektromagnetskim zrakama zaustavljati bombaše samoubojice

'Točno je da smo primili njegovu prijavu', rekao je za France presse rektor Instituta političkih znanosti Sveučilišta u Oslu Ole Petter Ottersen te dodao da još nije poznato hoće li njegova prijava biti prihvaćena.

>> Poznati norveški glazbenik planirao teroristički napad po uzoru na Breivika?

Breivik je svojedobno napustio srednju školu te počeo raditi. Načelno je dopušteno dopisno studiranje nekih kolegija koji se predaju na Institutu političkih znanosti, no u njegovu je slučaju nemoguće dobiti diplomu, s obzirom na to da nije završio ni srednju školu.

'U Norveškoj postoji sustav koji i zatvorenicima daje mogućnost studiranja, u skladu s pravilima zatvora', rekao je Ottersen, dodavši kako iz sigurnosnih razloga zatvorenicima nije dopušten pristup sveučilištu.

Norveški je sud Breivika proglasio mentalno zdravim i osudio ga na najmanje 21 godinu zatvora, a odbacio je zahtjev tužiteljstva da ga se proglasi neuračunljivim.

U srpnju 2011. on je u Norveškoj ubio 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu, pri čemu je poginulo osam osoba.

No, zatvorska kazna mogla bi se produljiti. Iako je 21 godina maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se smatra da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene