Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhitili ga u Francuskoj

Poznati norveški glazbenik planirao teroristički napad po uzoru na Breivika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednog od rodonačelnika norveške black metal scene Kristiana Vikernesa uhitila je francuska policija pod sumnjom da je spremao teroristički napad. Vikernes je navodno povezan s Andersom Breivikom.

Neonacist povezan s norveškim masovnim ubojicom Andersom Behringom Breivikom uhićen je u utorak u Correzeu u jugozapadnoj Francuskoj nakon što je njegova supruga kupila četiri puške što je izazvalo bojazan da nešto sprema, priopćio je ured tužitelja u Parizu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Policija pucala na ženu koja je prijetila putnicima u prigradskom vlaku Otvorena istraga Drama u Parizu: Žena u vlaku vikala "Allahu Akbar", policajci je upucali

Kristian Vikernes, koji je također osuđeni ubojica iz Norveške, u prošlosti je dobio kopiju Breivikovog manifesta. Policija pretražuje njegov stan u potrazi za oružjem i eksplozivom, rekao je jedan izvor za Reuters.

>> Uskoro mjuzikl o Breivikovu masakru

Breivik je ubio 77 osoba u središtu Osla i na obližnjem otoku u srpnju 2011. Prošle godine je osuđen na maksimalnu 21 godinu zatvora.

Breivik je poslao Vikernesu kopiju manifesta u kojemu iznosi svoju ideologiju, rekao je jedan dužnosnik u uredu tužitelja. 'Zbog toga je pokrenuta istraga... Postojale su sumnje koje su dovele do bojazni da bi on mogao izvršiti čin nasilja', kazao je dužnosnik.

Vikernesova supruga imala je dozvolu za posjedovanje oružja kada je kupila četiri puške, dodao je.

Vikernes je, inače, poznat pod umjetničkim imenom Varg i, kako javlja BBC, jedan je od ključnih ljudi na norveškoj sceni black metal glazbe. Godine 1994. osuđen je nakon što je nožem nasmrt izbo svog kolegu Oeysteina Aarsetha, gitarista u 'Mayhemu', bendu u kojem su zajedno svirali.

U zatvoru je završio i jer je zapalio nekoliko crkava. Na slobodu je pušten 2009., nakon čega se sa suprugom i troje djece preselio u Francusku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene