Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoki sukobi

Brega u rukama Gadafijevih pristaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage odane libijskom čelniku Moameru Gadafiju zauzele su Bregu na istoku Libije nakon žestokih sukoba s pobunjenicima koji su imali pod kontrolom taj grad.

Televizija Al Arabija navodi da su Gadafijeve snage zauzele aerodrom na području Brege, a Al Džazira je izvijestila da su borbeni zrakoplovi bombardirali Ajdabiju, grad na istom području na kojemu pobunjenici kontroliraju vojnu bazu i skladište oružja.

'To je istina. Izvršeni su zračni udari na Bregu i Gadafijeve snage su je zauzele', rekao je u srijedu za Reuters Mohamed Jusef, časnik u Ajdabiji koji je udaljen od Brege oko 75 kilometara.

Pročitajte i ovo Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Pregovori se nastavljaju Ništa od dogovora u Senatu: Propao prijedlog o granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Novi sukob Tko su hutisti, zašto napadaju brodove u Crvenom moru i kakav im je status na Bliskom istoku: Sve o pobunjeničkoj skupini koja je zaratila s SAD-om

>> Libija: Naftni terminali u rukama pobunjenika

>> Isporuka nafte iz Libije gotovo prekinuta

Italija ocjenjuje da ima otprilike 1,5 milijuna ilegalnih imigranata u Libiji koji pokušavaju otići iz zemlje na zapad ili istok ali koji bi se mogli uputiti i u Italiju, izjavio je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. 'Ima 1,5 milijuna ilegalnih imigranata u Libiji: ovih dana bježe na zapad prema Tunisu i na istok prema Egiptu ali očekujem da će u budućnosti moći ići i na sjever', u pravcu Italije, izjavio je ministar pred parlamentom.

Italija primila 6000 ilegalnih libijskih imigranata

Maroni, član stranke Sjeverna liga, kaže da 'policijske kontrole na libijskim obalama više ne postoje'. 'Zasad nisu nastavljeni odlasci ali sve ovisi o razvoju krize u Libiji', nastavio je ministar. Italija je već primila više od 6000 imigranata iz Tunisa nakon krize koja je pogodila tu zemlju.

Senat osuđuje represiju u Libiji

Američki Senat je prihvatio simboličnu rezoluciju kojom osuđuje represiju u Libiji i traži od međunarodne zajednice da razmisli o uvođenju zone zabrane letenja u libijskom zračnom prostoru.

>> Gadafi: Za sve je kriv Bin Laden, mlade 'kljukaju' drogom i alkoholom

Senatori su konsenzusom prihvatili tu rezoluciju. U rezoluciji se od libijskog čelnika Moamera Gadafija traži da "prekine nasilje, prizna težnje libijskog naroda za provedbom demokratskih reforma, podnese ostavku i omogući miran prijelaz na demokraciju'. U rezoluciji se usto 'čini pritisak' na 'UN-ovo Vijeće sigurnosti da poduzme nove nužne korake u zaštiti civila u Libiji, kao što je moguće uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije'.

U utorak nešto ranije, više utjecajnih američkih senatora izrazilo je iskrenu sumnju u dobrobit od isporuke oružja libijskoj oporbi. Demokratska senatorica Dianne Feinstein, odgovarajući na pitanje o mogućnosti takve isporuke rekla je: 'Da budem iskrena, nisam sigurna da je to jako pametno'. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene