Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naftna polja u rukama pobunjenika

Isporuka nafte iz Libije gotovo prekinuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isporuka nafte iz Libije gotovo je prekinute zbog smanjene proizvodnje i nevremena, a Europska komisija poručila je da su glavna naftna polja u rukama pobunjenika i zato Libiji neće nametati blokadu.

Manjak u isporukama će namiriti Saudijska Arabija. Režim libijskog vođe Gadafija danima je pokušavao ugušiti pobunu naroda, no otkako su pobunjenici ovladali istokom Libije gdje su najveće zalihe nafte, njegov se nadzor sveo na zapadne gradove blizu prijestolnice Tripolija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nismo izvodili zračne napade' NATO: Gadafijeve snage krive za požar naftnoga polja Slika nije dostupna Pod nadzorom Gadafija Gadafijev režim unatoč sankcijama zarađuje milijune na nafti

>> Libija: Naftni terminali u rukama pobunjenika

>> Zbog kaosa u Libiji 14 posto porasla cijena nafte

'Sve govori da velika polja (nafte i plina) nisu više u Gadafijevim rukama, već ih nadziru plemena i snage koje su preuzele vlast', rekao je u Bruxellesu europski povjerenik za energiju Gunther Oettinger. U takvim uvjetima odlučili smo ne nametati blokadu kako ne bismo kaznili ljude protiv kojih nisu donesene sankcije', rekao je Oettinger o 12. svjetskom proizvođaču nafte.

Vlada Saudijske Arabije, prve svjetske izvoznice nafte, najavila je da će povećati proizvodnju kako bi nadoknadila manjak nastao obustavom libijskih isporuka. I ostale članice OPEC-a te drugi proizvođači, kao što je Rusija, pokazale su spremnost povećati proizvodnju



Službe naftnog sektora u Libiji rekle su da je prestala proizvodnja s naftnog polja Hamada, a istočna polja Sarir, Nafura i Misla rade s polovicom kapaciteta. Dodaje da zbog lošeg vremena u Sredozemlju najmanje četiri tankera s 2,4 milijuna barela sirove nafte nisu mogle ni ukrcati naftu niti isploviti iz libijskih luka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene