Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švicarska blokirala Gadafijevu imovinu

Libija: Naftni terminali u rukama pobunjenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska je odlučila 'odmah' blokirati imovinu za koju sumnja da pripada libijskom čelniku Moameru Gadafiju i osobama koje su s njime blisko povezane.

'Kako bi se izbjegla bilo kakva zloporaba javnih libijskih sredstava švicarsko savezno vijeće danas je odlučilo odmah zamrznuti svu možebitnu imovinu Moamera Gadafija i osoba iz njegovog okruženja u Švicarskoj', objavilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Zamrzavanje računa Švicarska blokirala Mubarakove milijarde

>> Gadafi: Za sve je kriv Bin Laden, mlade 'kljukaju' drogom i alkoholom

Ta je odluka donesena kako bi se 'izbjegao svaki rizik prebacivanja libijskih dobara koje se još nalaze u Švicarskoj', dodaje ministarstvo. Odluka 'stupa na snagu danas i vrijedi tri godine', precizirale su švicarske vlasti u četvrtak. U priopćenju švicarskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako švicarska vlada 'snažno osuđuje što je libijski čelnik uporabio silu protiv libijskog naroda'.

Naftni terminali u rukama pobunjenika

Ključni libijski naftni terminali istočno od prijestolnice Tripolija u rukama su pobunjenika, rekli su stanovnici Bengazija u četvrtak.
Stanovnici su agenciji Reuters rekli da naftni terminali u Ras Lanufu i Marsa El Bregi pod nadzorom i zaštitom. Informacija nije mogla odmah biti potvrđena kod djelatnika terminala.

'Ras Lanuf, veliku luku za izvoz nafte i El Bregu te plinovode iz pustinje prema lukama preuzeli su protugadafijevski revolucionari', rekao je Soliman Karim, 65-godišnji odvjetnik uključen u odbore ustanovljene za upravljanje Bengazijem koji je pod nadzorom pobunjenika.

'Izvoz se odvija kao i obično, u istim količinama koje su ranije dogovorene', rekao je i dodao da su njegovi izvori ljudi s područje na kojima su valst preuzeli pobunjenici. Karim je naglasio da pobunjenici "štite ta područja jer su ključna". 'Ne želimo da se na njima napravi sabotaža i ne želimo da prestanu izvoziti naftu', dodao je.

Obrane su pripremljene u nekim dijelovima grada za slučaj napada Gadafijevih snaga, rekli su organizatori otpora koji su uspostavili i odbore za upravljanje gradom. 'Očekujemo napad ali se ne bojimo', rekao je Karim.

Stanovnici Bengazija su priveli i zatvorili osobe za koje tvrde da su plaćenici a dopisniku agencije Reuters pokazano ih je desetak u zgradi suda. Jedna od članica odbora rekla je da će im biti suđeno i istaknula da su 'ubojstva Gadafijev jezik' dok je jezik Gadafijevih protivnika 'jezik ustava'.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene