Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konkretna europska perspektiva zapadnog Balkana od izuzetnog je značenja za cijelu regiju, naveli su u zajedničkoj izjavi za javnost, u četvrtak poslijepodne popodne na Brdu kod Kranja, ministri vanjskih poslova država u regiji, šefovi diplomacije i drugi visoki dužnosnici iz zemalja članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe.


Kako se navodi u izjavi nakon prvog dijela sastanka, koji se odvija u okviru procesa Brdo-Brijuni, a kojemu predsjedaju francuski ministar Laurent Fabius i slovenski ministar Karl Erjavec, upravo je jasna europska perspektiva za te zemlje ono što će unaprijediti potrebne političke, socio-ekonomske i institucionalne reforme na tom prostoru te omogućiti proces pomirenja, gospodarskog oporavka, stvoriti stabilnost i privući strane investicije.

Vezani članci Borut Pahor (Foto: AFP) U Sloveniji zabrinuti zbog okupljanja ''paravojne skupine'' na Pohorju: ''To je potpuno neprihvatljivo'' Borut Pahor, predsjednik Slovenije (Foto: AFP) Borut Pahor: "Neformalni susret s Kolindom Grabar-Kitarović potvrdio je dobre odnose"

"Zbog toga proširenje EU-a na zapadni Balkan treba ostati strateški prioritet" i to bez obzira na druge izazove, a treba nastaviti i proces regionalne suradnje i usklađivanja standarda s EU-om. O zaključcima skupa koji se odvija iza zatvorenih vrata govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare Fabius, Erjavec te europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn, složivši se da regija na putu prema EU-u napreduje.

"Tu regiju ne smijemo zaboraviti bez obzira na sve izazove", kazao je Erjavec, zahvalivši svim sudionicima te pojasnivši da je od najavljenih gostiju izostao dolazak hrvatske ministrice Vesne Pusić zbog bolesti, a nije došao ni najavljeni austrijski ministar Sebastian Kurz.

Uz pitanja od važnosti za regiju, ministri su razgovarali o stanju u Ukrajini i složili se da je potrebno poštovati i ispuniti dogovor iz Minska, uz poštovanje ukrajinske suverenosti i nepovredivosti granica. U središtu razgovora našle su se i nedavne tragedije imigranata na Sredozemlju kao i bolje perspektive za život mladih i njihov ostanak u matičnim zemljama regije te infrastrukturna izgradnja i povezivanje među zemljama jugoistoka uz pomoć Europske unije i njenih sredstava.

Francuski ministar Fabius rekao je da su se razmijenila iskustva o sigurnosnim pitanjima, pri čemu je potrebno ojačati borbu protiv terorizma i radikalnih pokreta koji predstavljaju globalni problem. Fabius je rekao da se govorilo o mladima na Balkanu i njihovoj europskoj perspektivi, školovanju i stjecanju znanja i poziva, o energetici te o izgradnji regionalne infrastrukturne mreže koja će jugoistok povezati s Europskom unijom po njenim standardima.

Prema riječima povjerenika Johannesa Hahna, EU je za infrastrukturno i prometno povezivanje zemalja u regiji osigurala 130 milijuna eura nepovratnih sredstava, a ta se sredstva mogu nadopuniti dodatnim bankarskim kreditima.

Dobru suradnju u regiji potrebno je i dalje jačati, a regiji se u gospodarskom smislu najviše može pomoći stimuliranjem mladih i poticanjem razvoja malih i srednjih poduzeća. To, ali i vladavina prava i pravna sigurnost, potaknut će strane investicije i razvoj, a to će biti i prilog stabiliziranju i pomirenju, naglasio je Hahn.

Na pitanja o opasnosti tranzita i ilegalne trgovine migrantima ili prelazaka regruta za borbe islamista u Siriji i Iraku, Hahn je rekao da već postoji odlična suradnja policija u zemljama jugoistočne Europe, a na pitanje o stanju u Makedoniji, da je potrebno stanje smiriti i da se oporba treba vratiti u parlament.

Hahn je kazao da su EU i regija, kad je riječ o stabilnosti i oporavku, na dobrom putu i da je u regiji mnogo energetskih potencijala koji se još mogu razviti, osobito u hidroenergiji.

Sudionike ministarske konferencije na Brdu kod Kranja pozdravio je i slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuvši u obraćanju kako je slovensko iskustvo da probleme među državama treba rješavati prije nego što se oni zaoštre, pri čemu je pojasnio gledanje na to kako su Slovenija i Hrvatske dogovorom o arbitraži skinuli to pitanje koje je opterećivalo odnose s političke agende.

"Pomoću Europske unije našli smo kompromis", kazao je Pahor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook