Započelo je razmještanje vojske u prašumi Amazoniji u Brazilu koje je predsjednik Jair Bolsonaro najavio još prošli tjedan. Vojska će se slati kako bi otkrila zločince koji izazivaju požar radi ekonomske koristi.

Galerija


Započelo je razmještanje vojske radi zaštite Amazonije, potvrdio je potpredsjednik Brazila Hamilton Mourao. Razmještanje je započelo u saveznoj državi Rondonije uz granicu s Bolivijom. Predsjednik Jair Bolsonaro donio je prošli tjedan uredbu kojom dopušta angažiranje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma.

Vezani članci Jair Bolsonaro (Foto: EVARISTO SA / AFP) Rekordan broj mrtvih, a predsjednik roštilja: Brazilski Trump šokira svoje građane u zemlji u kojoj još samo lijesova ima dovoljno Predsjednik Brazila Jair Messias Bolsonaro (Screenshot: UN TV) Brazilski predsjednik pao pa nakratko izgubio pamćenje: "Nisam znao što sam radio..."

Za razliku od vremena požara, ove se godine vojska šalje tri mjeseca ranije nego prošle godine. Vlada je u petak objavila da je u travnju naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije. Uništavanje šuma poraslo je za 64 posto u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

Očuvanje Amazonije, najveće svjetske prašume, ključno je za ublažavanje globalnog zagrijavanja zbog apsorbiranja goleme količine stakleničkih plinova, navode znanstvenici. U prva četiri mjeseca ove godine sječa šuma veća je za 55 posto nego u istom razdoblju prošle godine, a uništena su 1202 četvorna kilometra Amazonije, navodi INPE.

Uništavanje ''pluća planeta'' traje dulje od desetljeća i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsjednika Bolsonara, koji potiče ilegalne drvosječe, rudare i rančere u toj regiji. On je pak obećao da će to područje razviti poticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.