Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rodila se zdrava djevojčica

Medicinska senzacija: Prekretnica koja daje nadu svim parovima koji se bore s neplodnošću

Djevojčica koju je rodila žena s presađenom maternicom (Foto: Dnevnik.hr)
Djevojčica koju je rodila žena s presađenom maternicom (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Djevojčica koju je rodila žena s presađenom maternicom (Foto: Dnevnik.hr) Djevojčica koju je rodila žena s presađenom maternicom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ginekolog prof. dr. sc. Ratko Matijević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Medicinska senzacija iz Brazila. Tamošnji liječnici postigli su velik uspjeh. 32-godišnja žena kojoj je presađena maternica mrtve donorice rodila je zdravu djevojčicu.

Prvi je to slučaj u svijetu, a osim što predstavlja prekretnicu, daje nadu i svim parovima koji se bore s neplodnošću.

Pročitajte i ovo Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku Ilustracija strašna tragedija Majka uspavanu bebu stavila u pećnicu umjesto u krevetić: Dijete je umrlo, njezino je objašnjenje šokantno

Djevojčica koja je u utorak rođena u Brazilu u središtu je pozornosti znanstvenika, liječnika, ali i roditelja diljem svijeta. Njezinoj majci prije dvije godine presađena je maternica mrtve donorice.

"To je prvi takav slučaj u svijetu jer sva dosadašnja djeca koja su rođena iz postupka transplatirane maternice rođena su od strane žena koje su dobile maternicu od živog dodnora. To je jedan zaista velik uspjeh medicine i nešto što otvara brojne vidike", kazao je prof.dr.sc. Ratko Matijević, ginekolog.

Dosadašnji zahvati ovakvog tipa, koji su se provodili, u SAD-u, Češkoj i Turskoj nisu polučili uspješne rezultate. Ovaj slučaj, poručuje Matijević, otvara vrata za sve parove koji se bore s neplodnošću.

"To zasigurno neće postati nikada rutinske operacije, ali one ipak daju mogućnost ženama kojima je to potrebito i u razgovorima s kolegom Jandrijevićem iz transplatacijskog tima, mi smo već imali nekoliko upita potencijalno zainteresiranih žena", dodaje dr. Matijević.

U Hrvatskoj još nije napravljena nijedna transplantacija maternice sa živog donora. "Moramo još steći puno iskustava u tome, ali zasigurno iskustva koje ima naš transplatacijski tim. Što se transplatacije drugih organa tiče, zasigurno će nam biti od pomoći", objašnjava.

Prema podacima, u svijetu se dosad rodilo 11 beba iz presađenih maternica. Prva je rođena prije 5 godina, u Švedskoj. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Totalni kaos u Saboru, oporba okružila govornicu: ''Neka nas straža sve sada nosi'' Sabor (Dnevnik.hr) Sabor (Dnevnik.hr) Svađa u Saboru (Dnevnik.hr) Svađa u Saboru (Dnevnik.hr) +0 Zastupnici oporbe su blokirali odvijanje sjenice (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Totalni kaos u Saboru, oporba okružila govornicu: ''Neka nas straža sve sada nosi'' 1/3 >>

Aktualno 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Foto: Getty Online kupovina sve praktičnija Online kupovina sve praktičnija Foto: Getty Digitalne knjige Digitalne knjige Foto: Getty +0 Pomozite roditeljima Hrvatska 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene