Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korporacija BP je, zbog nezgode s podvodnim robotom, uklonila kupolu za crpljenje nafte sa svoje oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu, pa sva nafta ponovo istječe u more, objavio je admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda saveznim službama angažiranim na čišćenju naftne mrlje.


Nakon udarca podvodnog robota u sustav za ventiliranje, BP je bio prisiljen ukloniti kupolu koja je dnevno prikupljala oko 3,8 milijuna litara nafte, približno polovicu količine koja svakodnevno istječe u more od 20. travnja, kada je eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon.

Vezani članci Slika nije dostupna BP: Nova kupola potpuno zaustavila istjecanje nafte Slika nije dostupna Postavljena kupola iznad bušotine, ali nafta i dalje curi

Kupola je uklonjena, a ekipe provjeravaju formiraju li se u njoj tzv. hidrati, nakupine poput kristala koje mogu začepiti cijev kojom se nafta crpi u tanker na površini. Admiral Allen nije rekao koliko dugo to može potrajati.

Prije problema s kupolom, sustav je prikupio oko 2,6 milijuna litara nafte u posljednja 24 sata, od čega je 1,65 milijuna litara spaljeno na površini, objavio je BP. Trenutačno najgore procjene govore da dnevno u zaljev istječe oko 9,45 milijuna litara nafte na dan.

>> BP: Za uklanjanje štete od sada je odgovoran Bob Dudley

>> Vlada u šoku: Sud opet dozvolio bušenje nafte u Meksičkom zaljevu

>> BP uređaj za čišćenje nafte kupio od K.Costnera

>> BP-ov najveći 'ulov': Skupili 25.000 barela nafte,a curi 35.000

Od incidenta na platformi 20. travnja, procjenuje se da je u Meksički zaljev isteklo između 253 i 480 milijuna litara nafte. (Hina)