Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijela kuća najavila žalbu

Vlada u šoku: Sud opet dozvolio bušenje nafte u Meksičkom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savezni sudac u New Orleansu, u američkoj saveznoj državi Louisiani, blokirao je šestomjesečni moratorij na istražna bušenja nafte u dubokim vodama Meksičkog zaljeva, na što je Bijela kuća najavila žalbu.

Okružni sudac Martin Feldman izrekao je preliminarnu zabranu moratorija, koji je zaustavio radove na svim bušotinama na dubini većoj od 500 metara i spriječio izdavanje novih dozvola za bušenje.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna Dva dana za novo rješenje 'Zvono' se moralo dići zbog formiranja kristala

Predsjednik Barack Obama uveo je moratorij nakon eksplozije na naftnoj bušotini Deepwater Horizon, ispred obale Louisiane 20. travnja. U eksploziji je poginulo 11 radnika, a kasnije potonuće platforme dovelo je do oštećenja podvodnih instalacija na bušotini i izazvalo najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a.

>> BP uređaj za čišćenje nafte kupio od K.Costnera

Odvjetnik ministarstva pravosuđa Brian Collins, rekao je kako je moratorij potreban, dok dužnosnici provjeravaju sigurnost na bušotinama. Skupina tvrtki koja osigurava plovila i opremu za naftnu industriju u Meksičkom zaljevu, podnijela je tužbu protiv Obamine administracije, tvrdeći kako vlada nema dokaza da postojeće operacije prijete akvatoriju Meksičkog zaljeva, te zatražla da sud proglasi moratorij nevažećim i neprovedivim.

Sudac Feldman je proglasio ‘nevažećim odluku agencije da se zabrani bušenje na dubini od preko 500 metara’, navodeći u obrazloženju kako ona ‘ne može opravdati nemjerljiv utjecaj na tužitelje, lokalno gospodarstvo, regiju Zaljeva, te današnji ključni aspekt dostupnosti domaće energije u SAD-u’. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da će se vlada odmah žaliti na to rješenje saveznom žalbenom sudu.

Steve Newman, predsjednik uprave tvrtke Transocean, koja je izvodila bušenje na BP-ovoj bušotini Deepwater Horizon, izjavio je da podržava okončanje moratorija, a potporu blokiranju moratorija dao je i republikanski guverner Louisiane Bobby Jindal, iako je naftna mrlja najteže zagadila priobalje te države. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene