Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokušaj zatvaranja bušotine Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, operacijom koju naftaši nazivaju 'top kill', upumpavanje velikih količina isplake (mulja) u bušotinu, ipak nije uspio zaustaviti istjecanje nafte, objavila je tvrtka British Petroleum u četvrtak popodne po mjesnom vremenu.


Američki su mediji ranije izvijestili da je operacija 'top kill' uspješna i da je istjecanje nafte i plina privremeno zaustavljeno i pritom su citirali zapovjednika Obalne straže, admirala Thada Allena. BP je u četvrtak popodne privremeno obustavio operaciju, jer je brod iz kojeg se upumpava isplaka u bušotinu ostao bez 'mulja', a nastavit će se u večernjim satima kada stigne novi brod, izjavio je Doug Suttles, glavni operativni dužnosnik BP-a, na konferenciji za tisak. Suttles je kazao da je tvrtka u srijedu u dva navrata upumpavala isplaku pod visokim pritiskom u bušotinu, iz čijih oštećenih instalacija nafta istječe već 38 dana, od eksplozije i potonuća naftne platforme 20. travnja.

Vezani članci Slika nije dostupna Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života' Slika nije dostupna VIDEO: BP ne čini dovoljno, ovo je katastrofa

>> BP tvrdi: Začepili smo bušotinu!

Navodeći da je ostvaren napredak, Suttles je rekao da 'istjecanje nafte još nije zaustavljeno'. On je kazao da će BP u četvrtak nastaviti postupak te da će možda dodati komadiće gume u mješavinu, kako bi se začepila cijev koja ispušta naftu. Taj se postupak u industriji nafte naziva 'junk shot'. Suttles je kazao kako će trebati najmanje još jedan dan, prije nego BP bude znao je li zatvorio bušotinu. Njegova je izjava slijedila nakon cjelodnevnih proturječnih izvješća o uspjehu operacije 'top kill', koja bi trebala završiti s betoniranjem bušotine. Marcia McNutt, direktorica američkog Instituta za geološka istraživanja u četvrtak je na konferenciji za tisak objavila da su dvije ekipe znanstvenika, koristeći se različitim metodama, preliminarno utvrdile da iz bušotine Deepwater Horizon dnevno istječe između 12.000 i 19.000 barela nafte, a ne 5,000 barela kako su do sada tvrdili BP i savezna vlada.

Po tom je izračunu u more do sada isteklo između 77 i 122 tisuće tona nafte, čime je ekološka katastrofa koju je BP izazvao u Meksičkom zaljevu nadmašila onu nakon potonuća tankera Exxon Valdez 1989. kod Aljaske, kada je u more isteklo 50 tisuća tona nafte. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju